GRYNAS.lt jau rašė apie šią istoriją, kuri prasidėjo nuo to, kad netoli Vilniaus centro, Šnipiškėse, Kalvarijų gatvėje, be leidimų pradėjo dygti vienuolikos aukštų, vadinamųjų „Korių“, daugiabutis. Kontroliuojančios institucijos surašė savavališkų statybų aktą bei nurodymą nugriauti statinį, tačiau statytojai atsipirko bauda, o leidimą gavo jau gerokai iškilus pastatui.

Tačiau tuo istorija nesibaigia, mat net ir gavus leidimą, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius patikrino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą leidimą ir nustatė pažeidimus. Dėl to inspekcija priėmė sprendimą kreiptis į teismą ir siekti leidimo panaikinimo.

Čia susiklostė kuriozinė situacija – VTPSI kreipsis į teismą dėl leidimo panaikinimo, o patys statybininkai savivaldybės jau paprašė panaikinti išduotą leidimą ir teigia, kad šis leidimas jiems nebereikalingas, nes dabar jie sieks gauti naują leidimą.

Jeigu dabar statybos yra sustabdytos, o leidimas bus panaikintas, neaišku, dėl ko teisme bylinėsis VTPSI.

Sumokėjo 11 tūkstančių

VTPSI anksčiau nustatė, kad Kalvarijų g. 84 savavališkai pradėtos 11-os aukštų daugiabučio statybos. Buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas nugriauti savavališkai pastatytą statinį.

Tačiau vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, statytojas turi teisę savavališką statybą įteisinti, gaudamas statybą leidžiantį dokumentą, kai tokio statinio statyba toje vietoje pagal galiojančius teisės aktus yra galima.

Statytojas šia teise pasinaudojo ir Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2015 metų spalio 27 dieną išdavė leidimą statyti naują statinį Kalvarijų g. 84. Statytojas 2015 spalio 21 dieną sumokėjo nustatyto dydžio (11249.40 eurų) įmoką už savavališkos statybos įteisinimą.

Leidimas neteisėtas?

Vis dėlto 2016 vasario 10 dieną VTPSI atliko patikrinimą statybų vietoje ir rado 2015 spalio 27 dieną išduoto leidimo pažeidimus. Taigi VTPSI, remiantis rastais pažeidimais, nusprendė kreiptis į teismą, dėl neteisėtai išduoto leidimo ir dėl leidimo panaikinimo.

„Priimtas sprendimas kreiptis į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo, rengiamas ieškinys“, - laiške rašė VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Negavo pranešimo apie neatitikimus

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė GRYNAS.lt komentavo negavusi pranešimo apie leidimo neatitikimą teisės aktams ir teigė, kad tai greičiausiai susiję su neatitikimu suderintam projektui.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2015 m. spalio 27 d. išdavė statybą leidžiantį dokumentą Kalvarijų g. 84. Informuojame, kad teikiami projektai yra peržiūrimi ir statybą leidžiantys dokumentai išduodami vadovaujantis Statybos įstatymo, statybos techninių reglamentų, Civilinio kodekso ir kitų galiojančių statybą leidžiančių dokumentų išdavimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais“, - laiške rašė A. Petrauskienė.

Pasak savivaldybės darbuotojos, tai greičiausiai susiję su pastatyto statinio neatitikimu suderintam projektui: „Pranešimo apie nustatytus leidimo neatitikimus teisės aktams Vilniaus miesto savivaldybės administracija iki šiol nėra gavusi. Sprendžiant iš pateikto klausimo, kad patikrinimas vyko statybos vietoje, manytina, kad nustatyti pažeidimai, kai statybos darbai vykdomi ne pagal suderintą projektą, pagal kurį išduotas leidimas. Nustačius statybos neatitikimą projektui, statybos inspekcija gali surašyti savavališkos statybos aktą ir kreiptis į teismą dėl padarinių pašalinimo. Savivaldybė nėra atsakinga už projektinių sprendinių pakeitimus statybos metu.“

Statytojai užbėgo VTPSI už akių

GRYNAS.lt pradėjus domėtis šiomis statybomis ir išsiuntus paklausimą į Vilniaus miesto savivaldybę, su žurnaliste statybininkai susisiekė patys. Neaišku, iš kur įmonė sužinojo apie tai, kad žurnalistai domisi jų statybomis, nes jų apie jas dar nebuvo spėta paklausti.

„Jūsų minėto objekto (Kalvarijų g. 84) statybas esame sustabdę jau vasario pradžioje dėl suplanuoto projektinių sprendinių koregavimo. Kadangi atlikus numatytus projektinius pakeitimus bus reikalingas naujas statybos leidimas, o esamas leidimas yra nebereikalingas, nes statybos nevyksta - buvo pateiktas prašymas Vilniaus miesto departamento Statybų dokumentų skyriui dėl UAB „Projektai ir statyba“ dabartinio statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo“, - komentavo „Projektai ir statyba“ atstovė Monika Drungilaitė.

Pasak jos, įmonė nėra gavusi pranešimo dėl Statybų inspekcijos ruošiamo ieškinio teismui.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.