„Šis centras, kurį vadiname aplinkosaugininkų dispečerine, visiškai atitinka mūsų lūkesčius. Matome, kad visuomenė palankiai vertina ne tik sudarytas galimybes bet kuriuo paros metu pranešti apie pažeidėjus, bet ir greitą aplinkosaugininkų reagavimą į šiuos pranešimus“, – sako aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Dažniausiai apie aplinkosauginius pažeidimus žmonės praneša skambindami bendruoju pagalbos telefonu 112, o Bendrojo pagalbos centro, su kuriuo VAAT yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, operatoriai jų pranešimą iš karto nukreipia Centrui. Nemažai pranešimų jo darbuotojai sulaukia ir tiesiogine Centro telefono linija.

Per metus daugiausia pranešimų – net 4721 – gauta apie įvykius su laukiniais gyvūnais. Būdravimo režimu dirbantys aplinkosaugos pareigūnai dešimtimis skaičiuoja atvejus, kai, gavę tokį pranešimą, laiku spėjo atvykti ir išgelbėti gyvūną. Žmonių skambučiai rodo, kad visuomenė nepakanti brakonieriams. Apie mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidėjus buvo gauti 1469 pranešimai, apie medžioklės reikalavimų pažeidimus – 419. Vis labiau žmonėms rūpi ir aplinkos kokybė. Apie vandens ir oro taršą sulaukta 866 skambučių, apie atliekų deginimą – 578, apie jų netvarkymą – 415.

Aplinkos ministerija primena, kad pranešti apie pastebėtą aplinkosauginį pažeidimą galima bet kuriuo paros metu bendruoju pagalbos telefonu 112 arba VAAT Informacijos priėmimo ir valdymo centro tel. (8~5) 273 2995.