Identiški įrengimai jau atgabenti ir į UAB „Telšių vandenys“. Šį pavasarį Gaudikaičiuose esančioje nuotekų valykloje turi užvirti statybos darbai.

Pakoregavus techninį projektą, patobulinus dumblo apdorojimo technologiją, Europos Sąjungos Sanglaudos fondo remiamas aplinkosauginis projektas „Telšių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ šiemet turės vykti ypatingai sparčiai.

„Su dokumentų dalimi jau esame finišo tiesiojoje. Pagal pakeistą darbų grafiką visus svarbiausius statybos darbus turime spėti atlikti šiemet. Šiokį tokį nerimą kelia, kad pagrindinis projekto rangovas UAB „Vėtrūna“ pradėjo restruktūrizacijos procedūrą, tačiau tikimės, jog jų partneris – didžiulę patirtį turinti Vokietijos kompanija Stulz H+E GmbH – padės laiku pastatyti ir paleisti dumblo apdorojimo įrenginius“, - sakė Vaclovas Raibužis, UAB „Telšių vandenys“ statybos ir technikos direktorius.

Naujaisiais įrengimais numatoma išdžiovinti dumblą iš Telšių, Plungės ir Rietavo nuotekų valyklų. Pagal ekspertų paskaičiavimus, naujaisiais įrenginiais kasmet bus apdorojama apie 52925 kubinių metrų nuotekų dumblo.

Dėl projekto ir technologijos pakeitimų prižiūrinčioji institucija – Aplinkos projektų valdymo agentūra – Telšių projekto baigimo laiką pratęsė iki 2014 metų vasario 22 dienos.

Projekto duomenys:

Viso projekto vertė virš 24,4 mln. litų. Iš jų ES Sanglaudos fondas finansuoja 19 mln. 657 tūkst., LR valstybės biudžetas – 2 mln. 312 tūkst. ir Telšių rajono savivaldybės administracija – 2 mln. 459 tūkst. litų.

Bendrieji projekto tikslai:

Padėti atitikti ES direktyvų reikalavimus nuotekų išvalymui;

Sumažinti taršą, patenkančią į Ventos Lielupės baseino hidrologinį upių tinklą, su buitinėmis ir pramoninėmis nuotekomis iš šio baseino gyvenviečių, tuo pačiu mažinant taršą tenkančią Baltijos jūrai;

Sumažinti dirvožemio ir gruntinio vandens taršą bei požeminio vandens išteklių taršos riziką projekto teritorijoje;

Sumažinti aplinkosauginius, socialinius ir ekonominius skirtumus tarp atskirų ES šalių ir atskirų regionų.