„Brangioji, vėl Fliperis pietums?“. Toks klausimas nuskamba pasaulyje dažniau nei manėte. Nors vandens žinduolių valgymas yra smerkiamas didesnėje pasaulio dalyje, visgi skurdžiose šalyse jų mėsos paklausa auga. Sumažėjus sugaunamos žuvies kiekiams, žmonės savo racioną bando papildyti delfinais, banginiais ir lamantinais, rašo newscientist.com.

Aliaskos (JAV) laukinės gamtos išsaugojimo draugijos narys Martinas Robardsas atliko tyrimą su kolegomis iš Kanados apie pasaulyje valgomus jūros žinduolius. Jų studija – pirmoji tokio pobūdžio pasaulyje, nes prieš tai buvusios apsiribodavo tik kokios nors konkrečios rūšies tyrimais arba regionais.

Mokslininkų teigimu, nors bendras sugaunamų banginių kiekis pasaulyje mažėja, bet kyla didesnis pavojus kitų rūšių atstovams. Vandens žinduolių mėsos paklausa auga vakarų Afrikos valstybėse, Peru, Brazilijoje, Kolumbijoje, Trinidade ir Tobage ir kitose neturtingose valstybėse. Dalį didesnio delfinų, lamantinų ar banginių laimikio galima paaiškinti netyčiniais sugavimais, nes tobulėja tinklai ir įstrigę juose gyvūnai nebesugeba ištrūkti.

„Kai kalbame apie banginių medžioklę, dažniausiai visi prisimena Japoniją, bet čia tik kruopelė tiesos“, - apgailestavo M. Robardsas. Tačiau biologas supranta, kad žmonėms, gresiant badui, nėra kitos išeities. Studija apsiribojo tik medžiojamų vandens žinduolių rūšių ir kiekių tyrimu.

GRYNAS.lt rašė apie turtingesnių valstybių žiaurias tradicijas. Farerų salose kasmet nužudoma tūkstančiai banginių.