Vietnamas, Laosas ir Mozambikas – tai šalys, kurias Pasaulio laukinės gyvūnijos fondas (WWF) įvardijo kaip nuveikusias mažiausiai stabdant prekybą laukinių gyvūnų dalimis. Dėl šių šalių pareigūnų neveiklumo gresia išnykimas tam tikrų rūšių raganosiams, drambliams bei tigrams, pranešė WWF aplinkosaugos grupės pareigūnai. Apie tai rašo agentūra „Reuters“.

Pasaulio laukinės gyvūnijos fondas atliko studiją „Nusikaltimų prieš laukinę gyvūniją rodikliai“. Buvo tirtos 23 šalys, daugiausia – Azijos bei Afrikos žemynuose. WWF specialistai tyrė šalis, iš kurių laukinių gyvūnų dalys dažniausiai yra išvežamos, ir maršrutus, kuriais jos gabenamos.

Dingo drambliai, atsirado 800 kilogramų dramblio kaulo

WWF specialistai įsitikinę, jog gyvūnų dalių kontrabanda dažniausiai užsiima tarptautinės nusikalstamos grupuotės, todėl kelios šalys, kurių gyvūnai nuolat žudomi, taip pat turėtų susivienyti, kad būtų pasiekti teigiami rezultatai.

„Praėjusiais metais užfiksavome daugiausiai nužudytų dramblių Afrikoje“, - teigė agentūrai „Reuters“ WWF Pasaulio rūšių programos vadovė Wendy Elliot.

Tais pačiais metais muitininkai sulaikė didžiulius kiekius (apie 800 kilogramų) dramblio kaulo kontrabandos, kas, W. Elliot teigimu, tik įrodo, jog į šią prekybą įsitraukia vis daugiau tarptautinių nusikaltėlių.

„Kelių šalių neveiksnumas gresia raganosių, tigrų ir dramblių išnykimu“, - teigiama Pasaulinės laukinės gyvūnijos fondo pranešime. Visas tyrimas turėtų dar šią savaitę būti pristatytas Ženevoje, Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) susitikimo metu.

Ši konvencija draudžia bet kokią prekybą dramblio kaulu, raganosių ragais ir tigro kūno dalimis (kurios vėliau panaudojamos liaudies medicinoje), siekdamos apsaugoti šias rūšis nuo išnykimo.

Prekybos ragais bumą sukelia paprastas gandas

WWF ataskaitoje raudoni, geltoni ir žali žymenys buvo priskiriami įvairioms šalims atitinkamai už klaidas, dalines klaidas arba progresą stabdant prekybą gyvūnų dalimis.

Suskaičiavus rezultatus paaiškėjo, jog neveikliausios šioje srityje yra Vietnamas ir Laosas, o Mozambikas gavo net du raudonus žymenis už klaidas saugant kiekvieną iš rūšių.

W. Elliot teigia, jog nušlifuotų raganosių ragų paklausa Vietname stipriai paskatino paskleistas ir tam tikrų asmenų toliau platinamas gandas, kad jie padeda išgydyti vėžį.

WWF ragina Vietnamą imtis aktyvesnių veiksmų prieš prekybą raganosių dalimis, bent jau apribojant skelbimų, kuriais ragai reklamuojami tiesiog internete, įkėlimą ir sklaidą.

Indija sulaukė pagyrų

Raganosių dalių paklausa Vietname Pietų Afrikoje sukėlė tikrą brakonieriavimo krizę, rašo WWF ekspertai. Šis regionas praėjusiais metais prarado beveik puspenkto šimto raganosių, ir dar 262 – šiemet.

Mozambikas savo ruožtu kaltinamas, kad nesustabdė savo šalies gyventojų, kurie vis aktyviau imasi brakonieriavimo. Laosas ir Vietnamas taip pat nepateikė plano, kokiu būdu jie įgyvendins draudimą veisti tigrus nelaisvėje medicininiams tikslams.

Kinija buvo viena iš šalių, gavusių ir pagyrų, ir pabarimų. Ji apdovanota žaliaisiais žymenimis už pastangas tramdyti raganosių ir tigrų dalių prekybą, tačiau geltoną žymenį – už nesugebėjimą apriboti dramblio kaulo prekybos. Dramblio kaulo raižiniai čia parduodami už įspūdingas sumas.

Indija (šalis, kurioje leista šauti į pastebėtus brakonierius) bei Nepalas buvo vienintelės dvi šalys, įvertintos žaliais žymekliais už visų trijų rūšių saugojimą ir veiksmus prieš brakonierius.