Parodą rengia žurnalas „Miškai“ drauge su partneriais Lietuvos Generaline miškų urėdija ir Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija.

Žada lietuviškų naujovių

Po atviru dangumi vykstanti miškininkystei skirtos technikos paroda – pasaulyje ne naujiena . Tačiau mūsų šalyje tokios ekspozicijos dar žengia pirmuosius žingsnius. Nauja, įdomi, perspektyvi, visokeriopai naudinga – taip pernai pavasarį pirmąkart vykusią miškininkystės parodą apibūdina joje dalyvavusių bendrovių atstovai ir renginio svečiai.

Ir šiemet parodos dalyviai turės visas sąlygas savo gaminius ir paslaugas pristatyti „gyvai“ – darbo procese. Tai bene geriausias būdas įvertinti techninius įvairių įrengimų parametrus, palyginti skirtingų gamintojų produkciją darbo efektyvumo, taupumo ir kitais požiūriais.

Traktoriai, visureigiai, medvežės, medkirtės, medelyne naudojama įranga, miško valymo ir medienos smulkinimo mašinos, medienos rąstų krautuvai, benzininiai pjūklai – visa, be ko savo darbo neįsivaizduoja profesionalūs miškininkai bei privačių valdų savininkai.

Pasak rengėjų, šiųmetėje parodoje bus nemažai naujų bei itin įdomių eksponatų. „Tai nulėmė mūsų apsisprendimas šiemet daugiau dėmesio skirti įvairiems Lietuvos gamintojams bei paslaugų teikėjams. Jau sulaukėme nemažai šalies bendrovių, norinčių pasiviešinti ir lankytojus supažindinti su savo siūlomais gaminiais ar paslaugomis. Todėl parodoje atsiras atskiras Lietuvos gamintojų sektorius“, – sakė žurnalo „Miškai“ vyriausiasis redaktorius Albertas Žostautas. 

Anot rengėjų, lietuviai turi ką parodyti sau ir pasauliui – nuo paprasčiausio mechanizmo malkoms skaldyti iki neseniai vienos krašto inžinerinių inovacijų bendrovės sukurto pirmojo lietuviško palydovo „Lituanica SAT-1“.

Džiaugiasi organizatorių pasirinkimu

„Džiugu, kad tokia svarbi paroda vėl vyks Ukmergės rajone. Tai reiškia, kad pernai šis organizatorių pasirinkimas pasiteisino ir dėmesys mūsų rajonui nenuslūgo“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė.

Pasak jos, ukmergiškiams toks parodos rengėjų ir lankytojų dėmesys ypač naudingas. Mat Ukmergė tuomet taps tikru dėmesio centru svečiams ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Vietos gyventojams ekspozicijos erdvėje taip pat bus skiriama atskira apie pusės hektaro ploto salelė, kurioje verslininkai, menininkai ir įvairūs klubai turės galimybę pasirodyti, pasidžiaugti ir pasiviešinti. 

Šiuo metu dalyvavimo parodoje klausimai dar derinami su vietos gamintojais. Rajone yra nemažai su miškininkyste ir medienos verslu vienaip ar kitaip susijusių bendrovių, įmonių. Daugelis jų nesitenkina vien tik vietine rinka – pirkėjų taip pat ieško ir užsienio šalyse.

Platus ir jų gaminamos produkcijos asortimentas – nuo kurui skirtos medienos, neįmantrių detalių sudėtingesniems gaminiams iki medinių baldų, rąstinių pirtelių ar net gyvenamųjų namų.
Patirtis rodo, kad įvairių mugių, parodų lankytojai nepraeina abejingai ir pro vietos gamintojų – įmonių, ūkininkų – siūlomus gardėsius. 

Miškas nuo seno lietuviams buvo ne tik medienos ar kitokių gėrybių „sandėlis“, bet ir prieglobstis. Tikrais namais jis tapo sovietiniam režimui pasipriešinusiems partizanams. Jų rezistencinės kovos esmę, buitines partizanų gyvenimo detales, ryšį su mišku atkleidžia prieš kelerius metus rajone įsikūręs klubas „Miško broliai“. 

Istorines kovas, tik jau kito laikmečio, inscenizuoja Ukmergės karo istorijos klubas „1-AS LDK Etmono Didžiojo pėstininkų regimentas“. Klubo nariai pasirengę pademonstruoti XVIII a. pab. Lietuvos kariuomenės amuniciją ir kareivišką buitį.

Miškas ir medžiotojai – neatsiejamos sąvokos. Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos nariai – tai tie žmonės, kurie žino ne tik savo teises, bet ir pareigas. Viena jų – optimalus laukinių žvėrių rūšių populiacijų palaikymas, jaunuolynų apsauga. Parodos lankytojams atsivers išskirtinis kampelis su medžioklės trofėjų ekspozicija. 

L. Gerulskienė sako, kad parodoje sukaukšės ir ukmergiškių skulptorių kalteliai. Tautodailininkai medžio drožėjai kviečiami į tomis dienomis Bugenėlių miške vyksiantį plenerą. Jo metu sukurtas skulptūras ketinama parduoti čia pat parodoje surengtame aukcione.

„Taip jau sutapo, kad tuo metu, kai vyks paroda, Ukmergėje laukiama svečių iš Baltarusijos Gardino, Ašmenos ir Svisločiaus miestų. Sužinoję apie renginį, juo labai susidomėjo ir rytiniai mūsų šalies kaimynai“, – sako vedėja.

Šia informacijos sklaida apie parodą džiaugiasi ir patys jos organizatoriai. Ką gali žinoti, gal Ukmergė taps starto aikštele rimtiems miškininkystei skirtos technikos gamintojų ir baltarusių miškininkų sandoriams?

Rimtai ruošiasi ir vietos miškininkai

Ukmergės miškų urėdijos urėdas Vigantas Kraujalis sakė, kad prieš parodą tenka rankoves pasiraitoti ir urėdijai. Pernai technikos ekspozicijai urėdija parengė apie 6 ha plotą. Šiemet planuojama skirti didesnę erdvę, nes dalyvių laukiama kur kas daugiau. 

„Mums, miškininkams, paroda “Baltijos miškai” reikšminga ir tuo, kad bus eksponuojama ne tik naši, patogi naudoti, bet ir pažangi, gamtosaugos reikalavimus atitinkanti, technika. Kuo daugiau mūsų miškuose dirbs tokios modernios technikos, tuo geriau“, – įsitikinęs Ukmergės miškų urėdas.

Pasak V. Kraujalio, jų rajono moksleiviai aktyviai dalyvauja urėdijos paskelbtame rašinių konkurse “Mano pasaulis miške”. Konkurso rengėjai jau gavo pluoštus įdomių rašinių, o pačių geriausiųjų autoriai bus paskelbti ir apdovanoti parodos metu Bugenėlių miške.