Panevėžio mieste ir rajone gyventojai jungiasi prie naujai įrengtų modernių vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklų. Pernai bendrovei „Aukštaitijos vandenys“ baigus įgyvendinti projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“, ši galimybė prisijungti prie centralizuotos nuotekų surinkimo ir vandentiekio sistemos sudaryta 3 422 gyventojams.

„Visi statybos darbai yra pabaigti, įrengtos nuotekų ir vandens tinklų sistemos pripažintos tinkamos eksploatavimui, pasirašyti statinių statybos užbaigimo aktai. Prie tinklų jau jungiasi gyventojai,“ – teigia projekto įgyvendinimo grupės vadovas Evaldas Kubiliūnas.

Šio projekto įgyvendinimas Panevėžio rajono gyventojams itin aktualus – prieš nutiesiant naujus vandentiekio ir nuotekų tinklus maždaug ketvirtadalis apskrities gyventojų neturėjo visiškų buitinių patogumų bei naudojo sveikatai pakenkti galintį šachtinių šulinių vandenį. Išplėsta vandens ir nuotekų infrastruktūra šią situaciją keičia, gyventojai turi galimybes prisijungti prie centralizuotų tinklų.

Kelerius metus trukęs projektas buvo suskirstytas į keturis įgyvendinimo etapus. Jų metu nuotekų ir vandens tinklų plėtra vykdyta skirtingose Panevėžio rajono ir miesto teritorijose.

Anot E. Kubiliūno, šiuo metu didžiausią aktyvumą ir norą prisijungti prie įrengtų vandens ir nuotekų šalinimo sistemų rodo įgyvendinto projekto trečiojo etapo teritorijų gyventojai.

„Didžiausias aktyvumas jaučiamas Ramygalos miestelyje, Naujamiesčio miestelyje, Tilvyčio g. kv. dalyje, Šilagalio kaime. Žmonių įsitraukimą iš dalies lemia jų socialinė ir finansinė padėtis. Štai, pavyzdžiui, labai ryškus yra Paežerio I k. aktyvumas, nes ten gyvena nemažai naujakurių. “ – situaciją komentuoja E. Kubiliūnas.

Pasak projekto vadovo, įsibėgėjant pavasariui ir pasikeitus oro sąlygoms, numatomas didesnis gyventojų aktyvumas. Tikimasi, kad iki 2013 m. prie naujų komunikacijos tinklų prisijungs visi pusketvirto tūkstančio gyventojų, kuriems jau sudarytos sąlygos naudotis centralizuotu vandentiekiu ir nuotekų sistema.

Projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“ vertė sudaro beveik 35 mln. litų. UAB „Aukštaitijos vandenys“ į šį projektą investavo 1,78 mln. litų savo lėšų. ES fondo indėlis daugiau kaip 29,69 mln. litų, Lietuvos Respublikos biudžeto apie 3,5 mln. litų.