Su Kauno marių regioniniu parku besiribojantys Palemono kvartalai daugelį metų teršia nuotekomis upelį ir marias. Gyventojams nuolat nosį riečia teršalų dvokas. Bet „Kauno vandenys“ neskuba nei tvarkyti, nei guosti, rašo „Kauno diena“.

Ne tik atokesnių kaimų, bet ir didelių miestų ištisų kvartalų gyventojai tegali pasvajoti apie patogesnę buitį. Tokių kvartalų yra ir Palemone. Jie driekiasi bene gražiausioje šio rajono vietoje – prie pat miškeliu apaugusių Kauno marių šlaitų, kurie patenka į regioninio parko teritoriją. Per čia esančių nuosavų namų sklypus teka upelis, kuris nuolat teršiamas per nelegaliai nutiestus nuotekų vamzdynus. Dvokiantys teršalai liejasi ir į marias.

Čiurlena dvokiantis upelis

„Esame prie pat parko, gražiųjų Kauno vietų, tačiau visame mieste vykusi vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra mus kažkodėl aplenkė“, – guodėsi Kopų gatvės Palemone gyventoja Sigita Leščinskienė.

Upelį teršia nelegaliai savo būstų kanalizaciją nuvedę gyventojai. Išsiaiškinti, kurie taip padarė, aplinkosaugininkų teigimu, neįmanoma. Sąžiningieji yra įsirengę nuotekų kaupimo šulinius. „Juos tenka kas mėnesį siurbti ir tai kainuoja apie 200 litų“, – sakė moteris.

Paradoksas, bet tie sąžiningieji rizikuoja būti nubausti aplinkosaugininkų, mat iš siurbiančių nuotekas įmonių gyventojai dažnai neprašo dokumentų, nes kitu atvejų tektų pakloti keliomis dešimtimis litų daugiau.

Palemono bendruomenės pirmininkė Jūratė Kulevienė mano, kad geriausia išeitis būtų sujungti mikrorajono nuotekų sistemą su likusiais už plėtros borto sklypais. „Labiausiai stebina, kad pamiršta ta miesto dalis, kuri ribojasi su parku, Kauno marių pakrantėmis. Dabar jos nuolat teršiamos“, – stebėjosi pirmininkė.

Viltis – tik po dvejų metų

Vandentvarkos projektus mieste įgyvendinanti bendrovė „Kauno vandenys“ kol kas palemoniškiams nieko paguodžiamo pasakyti negali. „2007–2013 m. ES finansiniu periodu naujų projektų pradėta nebus. Šiuo metu vyksta darbai Vilijampolėje, Aukštuosiuose ir Žemuosiuose Šančiuose“, – pasakojo įmonės „Kauno vandenys“ direktorius Vilius Burokas.

Palemonas turėti vandentiekį ir kanalizaciją gali tikėtis tik po 2014 m., kai ES turės naują biudžetą ir paramos programas. „Mano žiniomis, projektai, finansuojantys vandentvarką, turėtų išlikti“, – mano V.Burokas.

Jis pridūrė, kad įgyvendinant tokius projektus skaičiuojamas ir jo atsiperkamumas. Kitaip tariant, aiškinamasi, ar kvartaluose, kur prašoma tiesti vamzdynus, bus pakankamai viešojo vandentiekio ir nuotekų naudotojų.