Atlikdami muitinį tikrinimą Vilniaus pašto skirstymo departamente muitininkai, kaip įprastai, dirbo su tarnybiniais šunimis. Belgų aviganio Debesėlio dėmesį patraukė smulkus paketas iš Prancūzijos. Jį atidarę pareigūnai rado penkis skirtingo dydžio (7 cm, 6,5 cm, 5,5 cm, 4,5 cm) žalius augalų, iš pirmo žvilgsnio panašių į kaktusus, ūglius.

Įtarę, kad šie augalai gali būti saugomi CITES konvencijos, pareigūnai įtarimų sukėlusį paketą sulaikė. Netrukus paaiškėjo, jog Klaipėdoje gyvenantis siuntinio gavėjas iš Prancūzijos nelegaliai bandė parsisiųsti Astrophytum Asterias Cactus ir Astrophytum Myriostigma Quadricactus rūšių kaktusus, kurie yra įrašyti į CITES konvenciją ir jiems gabenti reikia specialių dokumentų.

Jei siuntos gavėjas nepateiks muitinei CITES sertifikatų ir kitų reikalingų dokumentų, reikalingų šiems kaktusams įvežti į Lietuvą, sulaikyti augalai nebus naikinami. Tokiais atvejais muitinės pareigūnai juos auginti perduoda Vilniaus universiteto Botanikos sodui.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei Prekybos laukiniais gyvūnais bei augalais taisyklėmis. Šios Taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, augalų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų bei augalų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai įsivežant CITES konvencijos saugomus laukinės faunos ir floros egzempliorius ar gaminius iš jų.

Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Pilnateise CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavę daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.