Praėjusį savaitgalį Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams pranešta, kad Kėdainių rajone esančiame Puzaičių miške medžioklės varant metu galimai neteisėtai sumedžiotas stirninas.

Pareigūnai nuvyko į nurodytą mišką ir pagal po medžioklės likusius pėdsakus apžiūrėjo teritoriją. Buvo rastas sumedžiotas stirninas, paslėptas po šakų krūva.

Apklausus medžioklės dalyvius paaiškėjo, kad stirniną sumedžiojo medžiotojas iš Norvegijos. Pareigūnai sužinojo, kad medžiotojų grupė iš Norvegijos šiuo metu medžioja netoliese ir netrukus ruošiasi išvykti namo, tad norint išaiškinti šį pažeidimą delsti nebuvo galima.

Inspektoriams teko gerokai paplušėti, kad išsiaiškintų, kuris iš 8 svečių medžiotojų paleido lemtingą šūvį. Pateikus surinktus įrodymus medžiotojas visgi pripažino nušovęs stirniną. Šių gyvūnų medžioklė šiuo metu yra draudžiama.

Medžiotojui iš Norvegijos ir medžioklės vadovui surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtas pažeidimo padarymo įrankis.

Už šį pažeidimą gresia 868–1737 Eur bauda su teisės medžioti atėmimu nuo 1 iki 5 metų ir pažeidimo padarymo įrankių, transporto priemonių, kurios buvo panaudotos gyvūnams sumedžioti ir (ar) sumedžiotiems gyvūnams gabenti, ir kitų pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimu. Taip pat pažeidėjas turės atlyginti gamtai padarytą daugiau kaip 1 400 Eur žalą.

Stirnos yra paplitusios visoje Europoje, išskyrus šiaurinę dalį ir Airijos salą. Plačiai paplitusios visoje Lietuvoje, labai dažnos. 2006 m. Lietuvoje gyveno daugiau kaip 86 tūkst. stirnų. Gyvena miškuose ir laukuose.

Šie gyvūnai minta augaliniu maistu, įvairiomis miško ir lauko žolėmis, lapuočių medžių ir krūmų šakelėmis, žieve (išskyrus alksnio). Taip pat grybais. Žiemą iš po sniego išsikasa uogienojų, viržių, samanų, kerpių.

Stirnos - vienas dažniausiai žmonių matomų stambesnių žinduolių, visų gerai pažįstamas ir mėgstamas. Stirnos neretai apkandžioja jaunų eglaičių, ąžuoliukų, uosiukų viršūnėles, aplaupo ir apskabo medžius, o valydami arba mesdami ragus stirninai nutrina jaunų medelių stiebelius. Iš numestų ragų gaminami vertingi papuošalai.

Stirnos poruojasi liepos-rugpjūčio mėnesiais. Nėštumas trunka apie 9,5 mėnesio. Jaunikliai atsivedami gegužės-birželio mėnesiais. Stirniukai būna rudi su baltomis apvaliomis dėmėmis kūno šonuose. Pirmuosius metus gyvena kartu su patele. Žiemą stirnos laikosi mišriais pulkais su stirninais ir jaunikliais.