Įtarimą sukėlė ir pats lieptas

Praėjusią savaitę tiek aplinkosaugininkai, tiek savivaldybės darbuotojai gavo rimtą gyventojų signalą – lieptas, esantis privačioje valdoje, adresu Kunigiškių 1A, kelia grėsmę poilsiautojų saugumui. Ne vienas vietinis, norėjęs ten išsimaudyti, susidūrė su rimtu šeimininkų pasipriešinimu – vienų daiktai nuo liepto buvo numesti tiesiai į vandenį, kitiems iš po kojų patraukta lenta, kuria galima perlipti vielos ir stiklo šukių labirintą.

Palangos miesto agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė GRYNAS.lt patvirtino, kad aplinkosaugininkai iš tiesų praėjusią savaitę vyko į minėtą vietą prie vandens telkinio. Nors jį supa privačių žmonių žemė, poilsiautojams vis tiek turi būti sudaryta galimybė prieiti prie vandens ir jame maudytis. Tiesa, jeigu privačių valdų šeimininkai pasistato savo lieptus ir tiltelius, ant jų poilsiauti pašaliniams galima tik gavus savininkų sutikimą.

R. Lukaševičienė patvirtino, kad minėtas lieptas iš tiesų buvo nuklotas viela ir stiklo duženomis, tačiau inspektoriai liepto savininkę atvykti į agentūrą išsikvietė ne dėl to. Aplinkosaugininkams įtarimą sukėlė pats liepto teisėtumas, todėl laukiama tai patvirtinančių dokumentų.

„Viela ir duženos – ne visai mūsų kompetencijos reikalas, tai daugiau saugumo klausimas, kuriuo domisi kitos institucijos. Mes konkrečiai domimės, kaip tas lieptas ten atsirado ir ar jam reikėjo supaprastinto projekto, t. y. ar jis teisėtas“, - sakė pašnekovė.

Skyrė 10 litų baudą

Palangos miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė teigė, kad tiltelio savininkei pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą surašytas pažeidimų protokolas už šiukšlinimą. Nors 161 straipsnis už tokį prasižengimą numato baudą nuo įspėjimo iki 2000 litų, pažeidėjams skirta vos 10 litų bauda, nes jie baudžiami pirmą kartą.

„Tiltelis buvo apvyniotas spygliuota viela ir sudaužyti kažkokie stiklai. Savininkė sumokėjo baudą, prisiėmė atsakomybę ir prisipažino, kad jie tai padarė sąmoningai, siekdami užtikrinti savo nuosavybės privatumą, kad niekas ant to tiltelio neliptų. Ten lipdavo asocialūs asmenys, gerdavo, mėtydavo visokias atliekas į vandenį ir ant tiltelio jiems palikdavo kelis maišus šiukšlių. Jie neapsikentę priėmė tokį, sakyčiau, pakankamai drastišką sprendimą“, - situaciją komentavo savivaldybės darbuotoja.
D. Mikienė
Nėr buvę tokios nesąmonės – tris metus dirbame ir nėra buvę net kažko panašaus. Yra buvę atvejų, kai sugalvoja privatininkai užsitverti - užsideda užkardą ar kokią grandinę, bet kad taip apsaugoti tiltelį – apvynioti spygliuota viela ir pridaužyti butelių – tikrai ne!

Anot jos, viešosios tvarkos specialistai buvo nuvykę į įvykio vietą antrą kartą ir įsitikino, kad stiklai nurinkti ir viela patraukta. Maža to, nugriautas ir visas lieptas.

Kaip aiškino D. Mikutienė, žemių savininkai lieptą išardė, nes jis buvo pastatytas be leidimo. Tačiau šeimininkai išreiškė norą dokumentus tvarkytis ir susiderinti leidimus lieptui -prieplaukai, prie kurio galėtų laikyti savo valteles.

„Kiekvieną dieną neištemsi valčių į krantą ir nenuneši, todėl jos būdavo paliekamos prie tiltelio. Žmonėms būdavo patogu priplaukti prie jo, išlipti. Savininkai gyvena ant kalno ir gabalas tvenkinio yra jų privačioje žemėje. Jie sakė, kad dabar jau pasimokė ir eis ieškoti sprendimų, kad architektai suderintų, kaip galima padaryti, gal tvorele aptverti tiltelį, nes jie turi teisę apsaugoti savo nuosavybę. Bet dink dieve ne tokiais būdais! Žmonės ir kojas gali susipjaustyti ir susižeisti. Nėr buvę tokios nesąmonės – tris metus dirbame ir nėra buvę net kažko panašaus. Yra buvę atvejų, kai sugalvoja privatininkai užsitverti - užsideda užkardą ar kokią grandinę, bet kad taip apsaugoti tiltelį – apvynioti spygliuota viela ir pridaužyti butelių – tikrai ne! - sakė D. Mikutienė.