Namibijos valdžia planuoja išsiųsti 148 laukinius gyvūnus į Kubą. Operacija vadinama „Nojaus arka“ sukėlė ant kojų gyvūnų teisių aktyvistus ir sukėlė protestų bangas, skelbia dienraštis „The Telegraph“.

Liūtai, drambliai, gepardai, barsukai, grifai, raganosiai – tai kelios iš 23 -jų rūšių, kurios bus skraidinamos lėktuvais virš vandenyno. Tokį susitarimą Kubos prezidentas Raulis Castro pasiekė viešėdamas pietvakarių Afrikos šalyje dar 2009-aisiais.

Gyvūnų reikia Nacionaliniam Kubos zoologijos parkui, įsikūrusiam Havanos miesto prieigose.
Čia jau įkurdinta maždaug 850 gyvūnų.

Namibijos aplinkos ir turizmo ministrė Netumbo Nandi-Ndaitwah teigė, jog Namibija apmokės visas gyvūnų transportavimo išlaidas. Galutinė gyvūnų transportavimo suma lieka nežinoma, nors ministerija kažkodėl „atsidėjo“ į šalį 25 milijonus Namibijos dolerių (8, 4 mln. litų).

Namibija ir Kuba vysto stiprius ryšius dar nuo Namibijos kovos už nepriklausomybę laikų, kai Kuba rėmė šios šalies išsilaisvinimo judėjimą.

Šią savaitę Namibijos Waterbergo Plateu parke prasidės gyvūnų gaudymas. Iki šių metų pabaigos jie atsidurs Kuboje. Gaudymo procesą stebės du Kubos mokslininkai.

Nacionalinio Kubos zoologijos parko direktorius Miguelis Luis Abud Soto pasirašydamas „Nojaus Arkos“ operacijos dokumentus kalbėjo, jog šie gyvūnai išplės biologinę įvairovę jo šalyje.

Ministrė Nandi-Ndaitwah tikino, jog transportuojant gyvūnus bus laikomasi tarptautinių gyvūnų vežimo taisyklių.

Tačiau gyvūnų teisių gynėjai abejoja, kokia „gerovė“ laukiniams žvėrims numatoma po to, kai jie kojmis pasieks salą.

Pietų Afrikos nacionalinės apsaugos nuo žiaurumo prieš gyvūnus asociacijos atstovas teigė, jog prieš tai gyvūnai patirs „ilgą ir gąsdinantį skrydį“.

„Skaudu girdėti, kad gyvūnai bus išplėšti iš savo natūralių gyvenviečių ir išskraidinti į visiškai kitokias gamtines sąlygas. Iš jų bus atimta laisvė, ir galimybė susirasti maisto bei patenkinti savo poreikius – jie visiškai priklausys nuo žmonių malonės“, - sakė gyvūnų teises ginančios organizacijos atstovas.