Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, besilankęs Utenos ir Panevėžio regionuose teigė matęs netinkamai miestuose ir miesteliuose nugenėtų medžių. Anot jo, tai yra rimtas pažeidimas, kuris darko kraštovaizdį. Kaip tik dėl to jis pavedė pareigūnams dažniau pasižiūrėti, kaip gyvenvietėse genimi medžiai.

Vienas dažniausių pažeidimų, kad medžiai per daug nupjaustomi ir tai sutrikdo jų funkcines, o blogiausiu atveju medis gali ir visai nudžiūti.

Vieną pažeidimą aplinkosaugininkai jau nustatė. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono
agentūros pareigūnai Švenčionėliuose, Vilniaus gatvėje, nustatė, kad atliekant medžių genėjimo darbus po elektros energijos perdavimo oro linija pažeidžiant gyvybines funkcijas nugenėtos septynios žalios liepos.

Medžių genėjimo darbai atlikti nupjaunant daugiau kaip 2 m. viršūnes. Palikti tik medžių kamienai, o likusios kelios šakos ir žaizdos neužteptos dažais. „Šiais veiksmais pažeisti Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisyklių 33.3; 39; 40.1 punktų reikalavimai", - GRYNAS.lt teigė aplinkosaugininkai.

Tyrimo metu nustatyta, kad genėjimo darbus pagal sutartį atliko vienos elektros perdavimo įmonės Utenos regiono tinklo valdymo departamento rangovas. Anot aplinkosaugininkų, pPaaiškėjo, kad įmonė, vykdžiusi medžių genėjimo darbus, darbo vietoje neturėjo specialisto, kuriam būtų suteikta teisė vykdyti medžių ir krūmų genėjimo darbus.

„Įmonės specialistui, vadovavusiam genėjimo darbams, surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal ATPK 78 str. 1 ir gresia administracinė bauda nuo 86 iki 289 EUR. Žala gamtai skaičiuojama", - teigė aplinkosaugininkai.

Visgi penktadienį su GRYNAS.lt redakcija susisiekęs įmonės atstovas Martynas Burba teigė, kad įmonė jokių darbų užsakiusi nebuvo.

„Utenos regione medžių genėjimo darbų paslaugas mes perkame iš rangovų. Šiuo atveju Švenčionėliuose, Vilniaus gatvėje, jokių medžių genėjimo darbų nebuvome užsakę", - tikino įmonės atstovas.