Vilniaus mieste buvo vykdoma akcija „Kaminukas“, kurią šildymo sezono metu Vilniaus miesto aplinkosaugininkai organizuoja jau kelintus metus iš eilės. Buvo tikrinama, ar asmenys, eksploatuojantys katilines bei įvairius kuro katilus yra parengę ir suderinę projektinę dokumentaciją, ar kurą deginantys įrenginiai turi Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimus, ar nėra deginamos pavojingos ir nepavojingos atliekos, ar nenaudojama panaudota alyva.

Patikrinti buvo 27 objektai, 15 - oje iš jų buvo nustatyti aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimai: 6 - iuose objektuose buvo nustatyti pavojingų atliekų (panaudotos alyvos) deginimo atvejai. Šioms įmonėms skirtos administracinės baudos už 21 000 litų; 9 - iuose objektuose nustatyti atliekų tvarkymo, saugojimo apskaitos reikalavimų pažeidimai, už kuriuos skirtų administracinių baudų suma sudarė 1570 litų. Už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims viso buvo skirta administracinių baudų už 22 570 litų. Minėti asmenys įpareigoti nustatytus trūkumus pašalinti.

Vilniaus miesto agentūra akcijos metu gavo ne vieną visuomenės pranešimą apie netinkamą katilinių bei kitų kuro katilų eksploatavimą, kurių didžioji dalis pasitvirtino.

Akcija "Kaminukas" vykdyta ir Alytuje. Patikrinta 18 objektų: 2 iš jų- medienos apdirbimo, 16 -, vykdantys transporto techninę priežiūrą bei remontą, daugumoje garažuose. Ypač didelis dėmesys buvo skirtas ar nėra deginamos pavojingos atliekos, ar nenaudojamos panaudotos alyvos kaip kuras energijai gauti. Iš patikrintų įmonių, nustatyti 4 pažeidimai: vienu atveju katilinėje buvo deginamos pavojingos atliekos – laminuotų medžio plokščių atraižos, dviem atvejais - įmonė nevedė susidariusių atliekų apskaitos, nepateikė metinės statistinės pirminės atliekų apskaitos ataskaitos, ketvirtu atveju - garaže buvo vykdomas eksploatuoti netinkamų transporto priemonių demontavimas, neturint tam reikiamos dokumentacijos. Visais nustatytų pažeidimų atvejais taikytos administracinio poveikio priemonės.

Jei turite pagrįstos informacijos, jog įmonės, eksploatuojančios katilines bei kitus kuro katilus, tai daro netinkamai, prašome apie tai informuoti regionų aplinkos apsaugos departamentus.