Jūros gyvūnijos mokslininkai atrado, jog radioaktyvių medžiagų kiekis žuvyse, gyvenančiose netoli sugriuvusios Fukušimos atominės elektrinės, yra didesnis nei manyta. Specialistai skaičiuoja, jog šios Japonijos teritorijos žuvys nebus tinkamos valgyti dar bemaž dešimtmetį. Tokias naujienas praneša portalas guardian.co.uk

Studijos, publikuotos žurnale „Science“ duomeninis, daugiausia radiaktyvių medžiagų turi didelės ir vandenyno dugne gyvenančios rūšys. Tai menkės, plekšnės, otai, rajos – šias žuvis Fukušimos regiono gyventojams iš meniu teks išbraukti metų metams.

Tyrimams netoli sprogusių reaktorių sugautos žuvys verčia daryti išvadą, jog kažkur vandenyne vis dar yra radioaktyvaus cezio šaltinis. Galbūt cezis nusėdo į vandenyno dugną arba kažkokiu būdu vis dar atnešamas arba nuteka į šią vietovę.
Mokslininkai teigė, jog radioaktyvių medžiagų kiekiai žuvyje nemažėja taip greitai, kaip tikėtasi, todėl ir svarstoma, jog žuvis iš šio regiono artimiausiam dešimtmečiui teks pamiršti.

„Greičiausiai šias žuvis teks uždrausti žvejoti. Mane labiausiai nustebino atradimas, jog radioaktyvių medžiagų lygis žuvyje nekrenta. Per tokį laikotarpį jų kiekis turėjo stipriai sumažėti“, - stebėjosi vyresnysis Woods Hole Okeanografijos instituto (WHOI) mokslininkas Kenas Buesseleris, parengęs tyrimą „Atsakymai dėl žvejybos Fukušimos pakrantėse“.

Mokslininkas pridūrė, jog Japonijos mokslininkų ir JAV okeanografijos instituto tyrimai parodė, kaip sudėtinga įvertinti tokio incidento, kaip atominės elektrinės avarija, pasekmes. 2011-ųjų kovą cunamiui užliejus Fukušimos regioną iš atominės elektrinės reaktorių į vandenyną nutekėjo daug radioaktyvių medžiagų.

Japonijoje, bent jau šių metų balandį buvo leidžiama pardavinėti žuvį, kurios viename kilograme nebuvo daugiau nei 100 bekerelių (radioaktyvumo mato vienetas, - red. past.) cezio 134 ir 137.

„Nenoriu kelti aliarmo – tai ne mirtina. Tačiau toks radioaktyvių medžiagų kiekis žuvyje vis dėlto didina riziką“, - komentavo vyresnysis mokslininkas Kenas Buesseleris.

Valgyti daug tokios žuvies ilgesnį laikotarpį gali būti pražūtinga organizmui. O Japonijoje žuvis sudaro didesnę dalį raciono nei Europoje ar JAV.