MPA išplatintame spaudos pranešime teigiama, kad vis dėlto medienos perdirbėjai siekdami numušti kainą mina lobistinius takus ir prašo keisti žaliavos pardavimo tvarką: esą pirmiausiai ja turėtų apsirūpinti gamybą šalyje vykdančios įmonės, o vėliau mediena būtų parduodama kitoms Lietuvos bendrovėms.

Didžiųjų medienos perdirbėjų iniciatyva kai kurių Seimo narių siūlomas medienos prekybą ribojantis Lietuvos miškų įstatymo papildymas prasilenkia ir su Lietuvos, ir su Europos Sąjungos (ES) teisės aktais. Jis smogtų strategiškai svarbiam miško sektoriui, teigia ekspertai.

Seimo nariai siūlo, kad pirmumo teisė įsigyti valstybiniuose miškuose pagamintą medieną turėtų būti suteikta asmenims, valdantiems stacionarius ar mobilius medienos perdirbimo (apdirbimo) įrenginius ir perdirbantiems (apdirbantiems) medieną Lietuvos teritorijoje. Toks siūlymas esą reikalingas apsaugoti šalies medienos apdirbimo įmones nuo medienos stygiaus.

„Švelniai sakant, tai gudrus melas. Realiai valstybinė miškų žinyba turi medienos net per daug, tad aukcionuose jos yra pakankamai ir keletą pastarųjų metų visa mediena net nėra nuperkama“, - teigia R. Ašmonas.

„Pastaruoju metu kai kurios įmonės pačios riboja medienos supirkimą dėl per didelės pasiūlos, jų sandėliai užversti apvaliąja mediena. Įstatymo pataisa tik sudarytų palankias sąlygas karteliniams susitarimams, netoleruojamam paslėptam subsidijavimui valstybės biudžeto sąskaita“,- teigia R. Ašmonas.

R. Ašmonas
Švelniai sakant, tai gudrus melas. Realiai valstybinė miškų žinyba turi medienos net per daug, tad aukcionuose jos yra pakankamai ir keletą pastarųjų metų visa mediena net nėra nuperkama.

Jis absurdu laiko medienos perdirbėjų pasisakymus, kad jie priversti pirkti perdirbtą lietuvišką medieną iš Latvijos ar Lenkijos. Kaip gali būti, kad užsienio įmonės brangiau moka už lietviškus rąstus, juos du kartus transportuoja ir pedirba Lenkijoje ar Latvijoje ir sugeba pelningai parduoti verkšlenantiems lietuviams.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas išaiškino, kad siūlymas keisti aukcionų tvarką pažeidžia Lietuvos Konstitucijoje ir Konkurencijos įstatyme įtvirtintą nuostatą saugoti sąžiningos konkurencijos laisvę. Teisės specialistų nuomone, įstatymo papildymu siekiama dirbtinai riboti konkurencingą ūkio subjektų elgesį žaliavinės medienos pardavimo rinkoje.

Prieš kelerius metus kilus panašiai teisinei diskusijai Europos teisės ekspertas Elijus Burgis teigė, kad Europos Bendrijos Steigimo sutartyje įtvirtintos nuostatos draudžia valstybėms narėms tarp jų riboti laisvą prekių, asmenų, paslaugų ir kapitalo judėjimą.

R. Ašmono teigimu, minėta pataisa turėtų neigiamų pasekmių ir šalies ekonomikai – urėdijų pajamos ir mokesčiai valstybei mažėtų, gali tekti atleisti dalį darbuotojų. Šiuo metu mokesčiai nuo pajamų už parduotą apvaliąją medieną sudaro didžiąją dalį miškų urėdijų sumokamų mokesčių valstybės biudžetui.