Kitų metų sausio 1 d. įsigalios aplinkos ministro patvirtintos naujos Prekybos mediena taisyklės. Jos numato, kad didmeninei prekybai skirta mediena (apie 90 proc. visos valstybiniuose miškuose pagamintos medienos) bus parduodama aukciono būdu per elektroninę pardavimo sistemą, o mažmeninei prekybai skirtą medieną (apie 10 proc.), kaip ir iki šiol, pirkėjai galės įsigyti tiesiogiai iš pardavėjų.

Pardavėjai aukcionus organizuos ilgalaikėms (nuo 3 iki 10 metų trukmės), pusmetinėms ir trumpalaikėms sutartims sudaryti. Trumpalaikės sutartys bus sudaromos tik tam kiekiui, kuris liks po aukcionų ilgalaikėms ir pusmetinėms sutartims sudaryti.

Siekiant užtikrinti, kad aukcionai vyktų sklandžiai, nustatyta, kad prieš aukcioną pirkėjai turi sumokėti pradinį įnašą arba pateikti draudimo garantą, kurio dydis priklausys nuo ketinamos įsigyti medienos kiekio.

Pagal dabar galiojančias Prekybos apvaliąja mediena taisykles pirkėjai dalyvauja pardavėjų organizuojamuose konkursuose ir uždaru pasiūlymu pateikia planuojamos įsigyti medienos kainas, kurios konkurso metu negali būti keičiamos. Dėl to dalis medienos perdirbimo įmonių negali įsigyti žaliavinės medienos. Pagal naująsias taisykles mediena bus parduodama aukcionuose su galimybe didinti kainą.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškų ūkio plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Jasinevičius, ši tvarka bus diegiama palaipsniui. Pirmiausia 2012 m. sausį Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos, administruojanti elektroninę medienos pardavimų sistemą, visiems potencialiems šios sistemos vartotojams organizuos praktinius mokymus. Po mokymų 2012 m. vasario-kovo mėnesiais pagal naująją tvarką bus parduodamas nedidelis medienos kiekis trumpalaikėms sutartims sudaryti, nuo balandžio bus organizuojami aukcionai pusmetinėms sutartims, o nuo spalio – aukcionai ilgalaikėms sutartims sudaryti.

Daugiausia medienos (iki 60 proc.) bus parduodama aukcionuose ilgalaikėms sutartims sudaryti. Juose galės dalyvauti tik nuolatiniai pirkėjai, kurie per pastaruosius trejus metus iš pardavėjų pirko medieną ir už ją yra atsiskaitę.

Tikima, kad naujosios Prekybos mediena taisyklės sudarys palankesnes galimybes šalies medienos perdirbimo įmonėms stabiliai apsirūpinti žaliavine mediena ir už pasiūlytą rinkos kainą jos skaidriai įsigyti, taip pat sumažins administracinę naštą prekybos mediena proceso dalyviams.