Gruodžio 11 d. Malaizijos muitinės tarnyba išplatino pranešimą, kad po sėkmingos operacijos jos pareigūnai sulaikė rekordinį dramblio kaulo kontrabandos krovinį. 24 tonos neapdirbto dramblio kaulo vertė juodojoje rinkoje galėtų siekti apie 20 mln. JAV dolerių (~53 mln. Lt), praneša naujienų agentūra AFP.

Kontrabandos siunta buvo aptikta pagrindiniame šalies Klango jūrų uoste. 1500 dramblio ilčių buvo gerai paslėptos tarp medienos krovinio dviejuose jūriniuose konteineriuose. Oficialūs krovinio dokumentai skelbė, kad konteineriai atkeliavo iš Afrikos, Togo respublikos. Ar dokumentai nesuklastoti dar tikrinama.

Manoma, kad konteineriai turėjo būti išsiųsti į Kiniją, kurioje dramblio kaulas itin paklausus ir šalyje veikia stipri, gerai organizuota juodoji rinka.

Malaizijos muitinės pareigūnai reidą į uostą surengė gruodžio 7 d. Tai jau ketvirtoji stambi kontrabandos sulaikymo operacija šalyje.

Prekyba dramblio kaulu pasaulyje yra uždrausta nuo 1990 m. Retai, tik kas kelis metus, įvyksta oficialūs dramblio kaulo aukcionai, kur išparduodamos natūraliai mirusių dramblių iltys. Kelis kartus įvyko ir sulaikytų kontrabandos siuntų išpardavimai.

Nuo 2004 m. nelegali prekyba dramblio kaulu nuolat auga. Daugiausiai tai lemia paklausa Kinijoje, kur šis naudojamas tradicinėje medicinoje.

Manoma, kad XX a. pirmoje pusėje Afrikoje gyveno apie 5 mln. dramblių. Dėl mažėjančių gyvenamųjų plotų ir išsikerojusios brakonierystės dabar jų gali būti likę apie 470 tūkst.