Iš šių lėšų bus valomas Skryto ežeras, Kretingos dvaro sodybos pirmasis tvenkinys ir Virvytės upės tvenkinys Biržuvėnų dvaro teritorijoje.

Visagino savivaldybėje telkšantis Skryto ežeras ilgą laiką buvo teršiamas nepakankamai išvalytomis Visagino miesto nuotekomis. Nors rekonstravus valymo įrenginius jos jau išvalomos pagal nustatytus reikalavimus, bet šio ežero ekologinė būklė, kaip rodo tyrimai, tebėra itin prasta. Čia susikaupė daugybė dumblo. Gausios dumblo sankaupos skatina antrinę taršą – maistinių medžiagų išsiskyrimą iš dugno nuosėdų. Visagino savivaldybės administracija parengė projektą Skrytui išvalyti. Numatyta iš 8,3 ha ploto ežero dalies išsiurbti apie 100 tūkst. kubinių metrų dumblo. Tai padės pašalinti biogenines medžiagas, sulėtinti eutrofikacijos procesus ir suaktyvinti savaiminį šio vandens telkinio apsivalymą.

ES parama leis spręsti ir Kretingos dvaro sodybos pirmojo tvenkinio ekologines problemas. Šiuo metu jo būklė yra labai prasta pirmiausia dėl iš praeities paveldėtos taršos. Tvenkinį nuolat teršdavo Padvarių kaimo buitinės ir paviršinės nuotekos, todėl jame slūgso dešimtmečiais kaupęsis dumblas. Jis irdamas sunaudoja daug deguonies, vyksta intensyvūs puvimo procesai. Todėl tvenkinio pakrantės užželia, seklesnės vietos pelkėja, prastėja vandens skaidrumas, blogėja ekologinė būklė. Pagal Kretingos rajono savivaldybės parengtą projektą tvenkinį numatyta išvalyti pašalinant iš jo dumblą.

Ne ką geresnė ir Virvytės upės tvenkinio Biržuvėnų dvaro teritorijoje ekologinė sveikata. Pagal Telšių rajono savivaldybės administracijos parengtą projektą iš šio tvenkinio bus išvalytas dumblas, sutvarkyta jo pakrantė. Tai turėtų sustabdyti eutrofikacijos procesus, leistų atkurti ekologinę pusiausvyrą.