Ką tik įvykusiame pasaulinės parodos „EXPO 2012“ dalyvių susitikime šios parodos Komisarų kolegijos nariu išrinktas Lietuvos ekspozicijos „EXPO 2012“ generalinis komisaras, Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo ir švietimo skyriaus vedėjas Romas Jankauskas. Mūsų šalies atstovas į tokią kolegiją išrinktas pirmą kartą.

Komisarų kolegija – tai Tarptautiniam parodų biurui priklausančių valstybių ar organizacijų komisarų organas. Ji atstovauja, kaip sakė Romas Jankauskas, visoms parodoje dalyvaujančioms šalims, tvirtina dalyvavimo parodoje taisyklėse numatytus sprendimus, pavyzdžiui, pratęsia parodos trukmę ir pan. Komisarų kolegija sudaroma prieš kiekvieną pasaulinę „EXPO“ parodą. Į „EXPO 2012“ komisarų kolegiją iš 106 kandidatų išrinkta dvidešimt komisarų.

Pasirengimą pasaulinei parodai „EXPO 2012“ koordinuoja Aplinkos ministerija. Ši paroda bus surengta Pietų Korėjoje ir vyks tris mėnesius – nuo gegužės 12 iki rugpjūčio 12 dienos. Jos pagrindinė tema – gyvieji vandenynai ir pakrantės. Parodoje bus pristatytos pažangiausios jūros išteklių įsisavinimo technologijos, aplinkosaugos ir darnios plėtros problemos, vandenynų ir jūrų pakrantėse gyvenančių tautų kultūra. Joje dalyvaus daugiau kaip šimtas pasaulio valstybių, kelios tarptautinės organizacijos. Tikimasi sulaukti daugiau kaip 8 mln. lankytojų, iš jų apie milijoną turėtų apsilankyti Lietuvos paviljone.