Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą su prašymu skubiai ištirti šiuo metu Lietuvoje  gastroles vykdančio cirko “Arino” gyvūnų laikymo sąlygas. Sprendimas kreiptis į šią tarnybą buvo priimtas po to, kai LGTAO gavo Grigiškių gyventojų filmuotą medžiagą iš cirko “Arino” pasirodymą Grigiškėse, kurioje užfiksuotos netinkamos šunų laikymo sąlygos.

„Iš pateiktos video medžiagos aiškiai matyti, kad kai kurie šunys neturi pakankamai vietos laisvai judėti, atsistoti narve ir ne vieną valandą yra priversti jausti fizinį diskomfortą. Reikalaujame, kad cirko gastrolės būtų uždraustos, jeigu valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtins mūsų įtarimus dėl pažeidimų“, – sako LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Šiuo metu galiojančiame Lietuvos gyvūnų globos ir laikymo įstatyme nurodyta, kad  gyvūno savininkas privalo nuolat rūpintis gyvūno sveikata, šėrimu, taip pat gyvūno laikymo ir eksploatavimo įrengimais. Transportavimas ar laikymas gyvūno rūšiai nepalankiomis sąlygomis pagal įstatymą laikomas kenksmingų elgesiu su gyvūnais.

B. Kymantaitė atkreipia dėmesį, kad cirkuose ne tik naminiai, bet ir laukiniai gyvūnai verčiami nuolat gyventi jiems kensmingomis sąlygomis. Keliaujantys cirkai keliasi iš vienos vietos į kitą, jų gastrolės tęsiasi per kelias ar net kelias dešimtis šalių, apima tūkstančius kilometrų. Šių kelionių metu gyvūnai uždaromi ankštose vilkikų priekabose, kur neįmanoma užtikrinti jų prigimtinių poreikių. „Daugeliui vaikų bei jų tėvų cirkas asocijuojasi su smagia pramoga. Tačiau realybėje kiekvienas, kuris lankosi cirke prisideda prie netinkamo elgesio su gyvūnais, nes būtent dėl lankytojų cirkai su gyvūnais iki šiol egzistuoja“, – sakė LGTAO direktorė.

Visa LGTAO pateikta vaizdo medžiaga apie cirko “Arino” šunų laikymo sąlygas Grigiškėse pateikiama: