Lietuva, pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai 2013 m., turės parengti, suderinti ir pristatyti ES poziciją kovos su dykumėjimu klausimais, kurie bus svarstomi per vienuoliktąją Jungtinių Tautų konvencijos „Dėl kovos su dykumėjimu šalyse, kurios patiria dideles sausras ir dykumėjimų, ypač esančiose Afrikoje“ valstybių konferenciją 2013 m., ir ją ten pristatyti. Šiuo tikslu teks rengti ES šalių ir kitų šalių susitikimus, derėtis ir sutarti dėl bendrų sprendimų.

Vienas iš svarbesnių etapų ruošiantis tokiai atsakingai užduočiai – dalyvavimas šiandien Pietų Korėjos mieste Čangvone prasidedančioje dešimtojoje minėtosios JT konvencijos šalių konferencijoje. Lietuvai joje atstovauja su žemių degradavimo problemomis dirbantys Aplinkos ministerijos specialistai – Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas ir vyriausioji specialistė Dalia Gudaitienė-Holiman. Jie dalyvaus konferencijos metu dirbsiančių konvencijos darbo grupių veikloje ir derinant vieningą ES poziciją.

2010-2020 metus Jungtinės Tautos yra paskelbusios dykumėjimo stabdymui ir kovai su žemės degradacija skirtu dešimtmečiu. Per konferenciją Čangvone numatyta, pasak Dalios Gudaitienės-Holiman, aptarti dešimtmetį strateginį planą ir geresniam konvencijos įgyvendinimui būtinus veiksmus dykumėjimo, žemių degradavimo, sausrų ir maisto saugos srityse, sutarti dėl Konvencijos indėlio rengiantis JT Darnaus vystymosi konferencijai RIO+20, kuri vyks 2012 m. Rio de Žaneire. Taip pat bus aptarta mokslo reikšmė, mažinant dykumėjimo, žemių degradavimo bei sausrų poveikį, informacijos apie konvenciją skleidimo strategija.

JT konvencija dėl kovos su dykumėjimu – vienas iš 35 su aplinkos apsauga susijusių tarptautinių konvencijų ir jų protokolų, kuriuos yra ratifikavęs Seimas. Pagrindinė institucija, priimanti sprendimus dėl konvencijos įgyvendinimo, yra šios konvencijos šalių konferencija.