Konvencija derinta ketverius metus

„Labai reikšminga tai, kad Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu pasirašoma Gyvsidabrio konvencija. Taip vainikuojamos ketverius metus trukusios ir tik šių metų pirmą pusmetį pasibaigusios tarptautinės derybos dėl naujos teisiškai įpareigojančios priemonės“, – sakė Valentinas Mazuronis.
Citata
Japonijos Minamatos miestas neatsitiktinai pasirinktas Diplomatinės konferencijos vieta. Praėjusio amžiaus 4-7 dešimtmečiais čia buvo intensyviai gaminamos cheminės medžiagos, ir į aplinką pateko didžiuliai kiekiai gyvsidabrio ir jo junginių.

Ministro žodžiais, dabar prasideda kitas svarbus etapas – Konvencijos įgyvendinimas. Susitarimas reglamentuoja visą gyvsidabrio gyvavimo ciklą – pradedant kasyba, perdirbimu, naudojimu, išsiskyrimo į orą kontrole ir baigiant atliekų ir užterštų teritorijų tvarkymu.

Jungtinių Tautų aplinkos programoje jau 2003 m. buvo nutarta imtis priemonių reglamentuoti gyvsidabrį, pripažinti, kad jis yra visuotinį susirūpinimą kelianti cheminė medžiaga. Patekęs į aplinką, oru ir vandeniu pernešamas tolimais atstumais, jis kelia didelę riziką žmonėms ir aplinkai.

Prieš ketverius metus buvo įsteigtas tarptautinis derybų komitetas teisiškai privalomam susitarimui parengti. ES buvo viena iš lyderių aktyviai derantis ir rengiant Konvenciją, kuri įneš svarų indėlį taikant aplinkosauginius standartus pasaulyje.

Pasirašyta itin aplinką teršusiame mieste

 Be Lietuvos, šiandien Konvenciją pasirašė dar 21 ES valstybė. Lietuva siekia, kad visos ES šalys ne tik pasirašytų, bet artimiausiu metu ir ratifikuotų šį tarptautinį susitarimą. ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva yra atsakinga už tinkamą Europos valstybių pasirengimą šiai konferencijai ir aktyvų dalyvavimą joje.

Lietuva kartu su ES valstybėmis siekia, kad pereinamuoju laikotarpiu būtų veiksmingiau naudojamos esamos administracinės struktūros, aktyviau bendradarbiaujama ir koordinuojami veiksmai su kitomis chemines medžiagas ir atliekų tvarkymą reglamentuojančiomis konvencijomis ir specialiosiomis programomis, sukurtomis cheminių medžiagų ir atliekų sektoriams finansuoti.
Citata
Jau 2003 m. buvo nutarta imtis priemonių reglamentuoti gyvsidabrį, pripažinti, kad jis yra visuotinį susirūpinimą kelianti cheminė medžiaga. Patekęs į aplinką, oru ir vandeniu pernešamas tolimais atstumais, jis kelia didelę riziką žmonėms ir aplinkai.

Japonijos Minamatos miestas neatsitiktinai pasirinktas Diplomatinės konferencijos vieta. Praėjusio amžiaus 4-7 dešimtmečiais čia buvo intensyviai gaminamos cheminės medžiagos, ir į aplinką pateko didžiuliai kiekiai gyvsidabrio ir jo junginių.

Tai tapo sunkių susirgimų ir mirčių priežastimi, o taršos padariniai jaučiami iki šiol. Gyvsidabrio sukeliama liga pasaulyje žinoma Minamatos pavadinimu.

Tūkstančių žmonių kančios, patirtos dėl neatsakingo gyvsidabrio tvarkymo praeityje, pagerbtos vakar, konferencijos išvakarėse, per atminimo dieną.