Pasmerktasis raganosis - senas ir agresyvus

Renginį rėmusio „Dalaso safario klubo“ atstovas spaudai Steve‘as Wagneris patvirtino, jog aukcione buvo parduotas leidimas raganosio medžioklei vienoje iš pietvakarių Afrikos šalių, Namibijoje. Jis atsisakė įvardinti pirkėją. Kitas aukciono dalyvis „Facebook“ paskyroje vėliau paskelbė, jog 350 tūkst. dolerių kainą pasiūlė žinomas medžioklių organizatorius vakarų JAV ir Meksikoje Corey‘us Knowltonas. 

„Dalaso safario klubo“ vykdantysis direktorius Benas Carteris teigė, jog visi už medžioklės leidimą gauti pinigai atiteks Namibijos juodojo raganosio apsaugos fondui. Jo teigimu, raganosis, kurį galės sumedžioti aukciono laimėtojas, yra senas, nebesiveisiantis patinas. Šis gyvūnas greičiausiai būtų bet kokiu atveju buvęs pašalintas, nes yra agresyvus ir kelia pavojų kitiems laukiniams gyvūnams. 

Namibija kasmet pasiūlo penkis raganosių medžioklės leidimus.Organizatoriai aukcione tikėjosi sumušti ankstesniais metais siūlytą aukščiausią medžioklės leidimo kainą – 223 tūkst. dolerių (apie 563 tūkst. litų). Šeštadienį Dalase parduotas leidimas yra pirmasis įsigytas ne Namibijoje vykusiame aukcione. 

Jeffas Flockenas
Jeigu retas ir nykstantis juodasis raganosis yra daugiausiai vertas negyvas, kaip galime skatinti Afrikos šalis ir vietinius žmones saugoti ir didinti šių gyvūnų populiaciją, kai galima greitai uždirbti parduodant medžioklės leidimus tiems žmonėms, kurie daugiausiai sumokės?

Pasak pranešimų, Namibijos ministras „šokinėjo iš džiaugsmo“ sužinojęs kokia suma bus skirta gyvūnų apsaugai jo šalyje.

FTB pradėjo tyrimą dėl grasinimų mirtimi

Kontraversiškas aukcionas sulaukė kritikos iš laukinių gyvūnų apsaugos organizacijų ir gyvūnų teisių gynėjų. Daugiau nei 80 tūkst. žmonių pasirašė peticiją pasisakydami prieš aukcioną. Interneto programišių grupuotė „Anonymous“ įsilaužė į keletą su organizatoriais susijusių internetinių svetainių.
Juodasis raganosis

Federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat pradėjo tyrimą, kai keli „Dalaso safario klubo“ nariai sulaukė grasinimų nužudyti. Viename iš elektroniniu paštu siųstų laiškų rašoma: „Už kiekvieną nužudytą raganosį, mes nužudysime vieną iš jūsų klubo narių.“

Apie 40 protestuotojų susirinko prie konferencijų centro, kur vyko aukcionas ir iškilminga vakarienė. Aukcione buvo sustiprinta apsauga

Laisvėje - vos 4 tūkst. juodųjų raganosių

Gyvūnų teisių organizacijos „Humane Society“ ir Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo atstovai teigė, jog medžioklė galėtų būti pateisinama, jeigu gyvūnų populiacija būtų gausi. Tačiau nykstančių juodųjų raganosių atveju, visi gyvūnai turi būti saugomi.

Aukciono kritikai teigė, jog bet koks leidimas medžioti raganosius siunčia netinkama žinią visuomenei. 

„Šiuo aukcionu tarsi teigiame pasauliui, jog amerikietis sumokės bet kokią sumą, kad galėtų nužudyti gyvūną. Jeigu retas ir nykstantis juodasis raganosis yra daugiausiai vertas negyvas, kaip galime skatinti Afrikos šalis ir vietinius žmones saugoti ir didinti šių gyvūnų populiaciją, kai galima greitai uždirbti parduodant medžioklės leidimus tiems žmonėms, kurie daugiausiai sumokės?“ – retoriškai klausė Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo Šiaurės Amerikos skyriaus direktorius Jeffas Flockenas. 

Laisvėje šiuo metu gyvena vos apie 4 tūkst. juodųjų raganosių, trečdalis jų Namibijoje. Palyginimui, dar praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje šių gyvūnų buvo priskaičiuojama apie 70 tūkst. individų.

Juodieji raganosiai itin sparčiai nyksta dėl brakonieriavimo. Jų ragai yra paklausūs tarptautinėje juodojoje rinkoje ir daugiausiai naudojami įvairiems drožiniams bei rytų medicinoje, nors iš tiesų keratinas – ragų, taip pat plaukų ir nagų svarbiausia sudedamoji dalis – neturi jokių gydomųjų savybių. Prie gyvūnų skaičiaus mažėjimo taip pat prisideda ir jiems tinkamų buveinių nykimas.