Mirtinas ir lengvai plinatantis virusas, pirmiausia aptiktas Europoje, o vėliau sužlugdęs daugelį lašišų ūkių Čilėje, pirmą kartą rastas tarp laukinių žuvų atokioje vietoje Kanados vakarinėje pakrantėje, praneša naujienų agentūra AFP.

Lašišų anemija buvo nustatyta dviem iš 48 jaunų žuvų, paimtų iš ežero Britų Kolumbijoje, pirmadienį spaudos konferencijoje paskebė tyrėjai Rickas Routledge'as ir Alezandra Morton, manantys, kad virusas paplito iš ūkių, nors pačiuose ūkiuose apie tokius atvejus nepranešta.

R. Routledge'as, profesorius Simono Fraserio universitete, užkrato žuvims keliamą pavojų palygino su pavojumi, kurį paukščiams kelia paukščių gripas. Tačiau, nors užkrėstų žuvų išgelbėti neįmanoma ir tai gali lemti didžiulius nuostolius bei netgi kelti grėsmę maisto grandinės vientisumui laukinėje gamtoje, žmogaus sveikatai šis virusas nepavojingas.

Lašišų anemija - liga, kuri pirmiausia fiksuota Europoje, tačiau didžiausių nuostolių kol kas padarė Čilės ūkiams, manoma, paplito per lašišų ikrų eksportą. Jos suradimas Kanadoje prilyginamas sprogimui Šiaurės Amerikos žemės ūkyje.

„Jei šie rezultatai patikimi, tai gali būti grėsmė mūsų verslui ir nuo jo priklausančioms bendruomenėms“, - pareiškime nurodė lašišų fermas valdančios „Grieg Sea“ atstovas Stewartas Hawthornas.

Viruso protrūkiai, sunaikinę ūkius ir išauginę nedarbą Čilėje, galėtų sužlugdyti ir kanadiečius lašišų augintojus, kurių verslas vien Britų Kolumbijoje vertinamas 800 mln. dolerių (beveik 2 mlrd. litų).

Tačiau R. Routledge'as nurodė, kad virusas potencialiai pavojingiausias laukinėms lašišoms šiauriniame Ramiajame vandenyne. „Žuvys nesilaiko valstybių sienų“, - sakė jis, paragindamas atlikti daugiau tyrimų, ir pabrėžė, kad nors rastos tik dvi užkrėstos žuvys, jos sugautos itin atokioje vietoje ir mokslininkai neįsivaizduoja, kiek kitų žuvų galėjo nugaišti.

Lašišų pramonė, kuri ūkiuose užaugintas lašišas pozicionuoja kaip sveiką ir nekenkiant aplinkai užaugintą maistą, ilgą laiką kovoja su kaltinimais, kad nelaisvėje auginamos Atlanto lašišos kenkia laukinėje gamtoje gyvenančioms gentainėms, nes per jas plinta parazitai.

„The New York Times“ skelbia, jog laukinių lašišų liga gali neigiamai paveikti tokias nuo jų mitybos grandinėje priklausančias rūšis kaip grizliai, orkos ar vilkai. „Jokiai šaliai nepvyko jo atsikratyti, kai pasirodo“, - virusą apibūdino R. Routledge'as. Vienintelis barjeras tarp pakrantės ūkiuose laikomų ir laukinių lašišų yra tinklas.