Siekiant pastatų energinio naudingumo, pastaraisiais metais reikalavimai būtinai naudingumo klasei pasiekti buvo palaipsniui griežtinami, kaip tai nustatyta 2012 m. patvirtintame statybos techniniame reglamente „Pastatų energinis naudingumas. Energinio naudingumo sertifikavimas“. Pastatai, kuriems statybos leidimas išduotas iki 2014 m., turi būti ne žemesnės kaip C energinio naudingumo klasės, nuo 2014 m. – ne žemesnės kaip B energinio naudingumo klasės. Jei statybos leidimas bus išduotas po 2016 m. sausio 1 d. – pastatas turės atitikti ne žemesnę kaip A energinio naudingumo klasę, nuo 2018 m. sausio 1 d. – ne žemesnę kaip A+, o nuo 2021 m. sausio 1 d. – ne žemesnę kaip A++ klasę. Specialistai atkreipia dėmesį, kad, kalbant apie energinio naudingumo reikalavimus, svarbiausia yra ne projektavimo pradžios ar dokumentų pateikimo, bet leidimo išdavimo data. Būtent nuo jos ir priklauso, kokie energinio naudingumo reikalavimai bus taikomi.

Aukštesni energinio naudingumo reikalavimai galios ne tik pastatams, kuriems statybos leidimas bus išduotas po 2016 m. sausio 1 d., bet ir naujiems pastatams, kuriems, vadovaujantis Statybos įstatymo ir statybos techninių reglamentų nuostatomis, neprivalomi statybą leidžiantys dokumentai, jeigu jų statybos darbai bus pradėti atitinkamai po 2016 m. sausio 1 d., po 2018 m. sausio 1 d. ir po 2021 m. sausio 1 d.

Rekonstruojamiems, atnaujinamiems ar remontuojamiems pastatams ir jų dalims, kai atliekamų darbų kaina sudaro daugiau kaip 25 procentus pastato vertės, neįskaitant žemės sklypo, ant kurio stovi pastatas, vertės, ir po 2016 m. sausio 1 d. bus taikomi tokie pat reikalavimai, kaip dabar. Jie turės atitikti ne žemesnės kaip C energinio naudingumo klasės reikalavimus.

Tais atvejais, kai atliekamas paprastasis pastato remontas – keičiami langai, durys, šiltinamos sienos – energinio naudingumo reikalavimai pasiekti ne žemesnę kaip C klasę taikomi tik keičiamiems elementams. Tai reiškia, kad šie elementai turi atitikti reikalavimus, keliamus elementams C klasės pastatuose. Jie nesikeis po 2016 m. sausio 1 d.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad, vadovaujantis Statybos įstatymo nuostatomis, kai kuriems pastatams minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai nenustatomi. Jiems priskiriami kultūros paveldo statiniai, jeigu laikantis reikalavimų nepageidautinai pakistų charakteringos jų savybės ar išvaizda, religinės veiklos, laikini, skirti naudoti ne ilgiau kaip 2 metus, pastatai. Energinio naudingumo reikalavimai nenustatomi ir nedaug energijos sunaudojantiems gamybos ir pramonės, sandėliavimo paskirties bei žemės ūkiui tvarkyti skirtiems negyvenamiesiems pastatams, atskirai stovintiems pastatams, kurių bendras naudingasis vidaus patalpų plotas ne didesnis kaip 50 kv. metrų. Šie reikalavimai nenustatomi ir poilsio paskirties, sodų paskirties pastatams, naudojamiems ne ilgiau kaip keturis mėnesius per metus, bei nešildomiems pastatams.