Anot A. Galvonaitės, pastaraisiais metais siūlyti ilgalaikes prognozes - sudėtinga, tačiau klimatologė nurodo mananti, jog "tebesitęsiantis klimato šiltėjimas vėlgi sukels daug nenumatytų problemų ir reiškinių pagausėjimo".

"Šiais metais tikrai turėjome daug tokių iššūkių - ir su škvalais, ir perkūnijos, ir t.t. Manau, kad tokių reiškinių turėsime ir kitais metais", - antradienį Lietuvos radijo laidoje "Ant svarstyklių" kalbėjo A. Galvonaitė.
A. Galvonaitė
Manau, kad ir kitais metais svyravimų turėsime ir vėl galbūt mušime atskirus dienos, paros rekordus.

Anot jos, kitais metais taip pat jusime "netolygų temperatūros pasiskirstymą".

"Jeigu imsime šiuos metus, tai galima pastebėti, kad, išskyrus sausį ir lapkričio pabaigą bei gruodį, mes visą laiką turėjome šiltesnį orą. Tikrai visa mėnesių temperatūra buvo aukštesnė negu kad turėtų Lietuvoje būti. Tai manau, kad ir kitais metais tokių svyravimų turėsime ir vėl galbūt mušime atskirus dienos, paros rekordus", - sakė klimatologė.

Kitų metų gyvenimą gamtoje, anot Selemono Paltanavičiaus, gamtininko, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo, galima bandyti prognozuoti atsižvelgus į jos ciklus.

"Gamta gyva savo cikliškumu, svyravimais ir tie svyravimai būna daugiamečiai. Sakykime, kaip kai kurių rūšių. Galiu prognozuoti, kad kitais metais turėtų dar labiau sumažėti lapių, pelėdų - visų tų gyvūnų, kurie minta peliniais graužikais, nes kas ketverius ar penkerius metus šių graužikų skaičius pakyla, o po to būna nuosmukis, paskui kurį seka visi jais besimaitinantieji, atsilikę maždaug metus arba dvejus. Taigi tikriausiai, kad kitais metais būtų dar smukimas, 2012 metais - nuosmukis, na, o po to pradėtų vėl kilti",- Lietuvos radijui sakė jis.

Tačiau S. Paltanavičius pabrėžė, kad tokios prognozės nėra susiję su šia žiema.

"Tikrai gamtoje nieko nelemia ši žiema, manau, kad ji tikrai nepadarys nieko blogo tam, kad turėtume gražius kitus metus", - teigė jis.

Etnologas Libertas Klimka nurodo, jog senesniaisiais laikais, kai Lietuvos gyventojai kitų metų orus prognozuodavo pagal gamtos reiškinius, buvo vadovaujamasi nuostata, jog gamtoje yra temperatūrų balansas: jeigu žiema šalta - vasara karšta.

"Ir labai žiūrėdavo, kokios bus Kūčių diena ir pirmoji Kalėdų diena. Tiesa, ten blogų atašaukų nėra, kiekvienas reiškinys vis ką nors gera atneša, o šiaip yra tokių pasakymų, kad jei Kalėdos baltos - tai Velykos šaltos, o jei štai tokia žiema prasideda su šalčiais, tai vasara turėtų būti šilta", - kalbėdamas Lietuvos radijui senovėje naudotas paraleles priminė etnologas.