Kaune tapo nesaugu gyventi – taip tvirtina žmonės, išsigandę vidury miesto puolančių kirų. Į "Kauno dienos"redakciją kreipėsi ne viena moteris, tapusi kirų išpuolio liudininke.

„Kasdien apie 21 val. išvedu šuniuką į lauką pasivaikščioti prie prekybos centro „Savas". Antradienio vakarą prisiminsiu ilgai – mano šunį užpuolė kirai. Jie skraidė taip žemai, kad net išsigandau, jog nesužeistų mano sūnaus“, – kraupų nutikimą prisiminė kaunietė Vaida.

Moteris džiaugėsi, kad jos šuo – ilgaplaukis taksas Miksas – nemažai sveria, kitaip paukštis turbūt būtų nusinešęs gyvūnėlį.

Kita kaunietė Vaiva taip pat skundėsi, kad kirai ne kartą kėsinosi į ją ir jos vaiką. „Stadione prie Vyturio mokyklos visada pilna šių paukščių. Jie klykia, cypia, gąsdina praeivius. Baisu praeiti, kad nekirstų snapu“, – pasakojo moteris.

Ornitologas Ričardas Patapavičius sako, kad kirų skleidžiamas garsas gali sukelti diskomfortą, tačiau neigia, kad jie gali masiškai pulti žmones.

Jo teigimu, jau prieš tris dešimtmečius pastebėta, kad kirai pradėjo perėti Europos miestuose. Paukščiai peri ant plokščių stogų, kurių danga primena akmenukus. Jiems tokia vieta yra pakankamai saugi ir patogi.

„Kirai gyventojų nepuola, jie ginasi. Kaip tik šiuo metu paukščių jaunikliai yra paaugę, todėl tėvai juos gina nuo žmonių, kitų gyvūnų. Šuo – kirų priešas, jiems iš karto suveikia savisaugos instinktas, ypač tada, kai reikia ginti jauniklius“, – apie paukščių būdą pasakojo R. Patapavičius.

Neseniai Lietuvą apskriejo žinia apie tai, kaip kiras pliaže pagriebė ir nusinešė į jūrą šunį.