Neskubėkite prie konteinerio

Bene pagrindinis Helovino atributas – moliūgas. Nei išskaptuotų moliūgų likučių, nei jų pačių, šventei pasibaigus, neturėtume skubėti išmesti į konteinerį, yra net keli būdai juos panaudoti tvariai.

Jau kitąmet maisto atliekos bus renkamos ir tvarkomos atskirai, kol kas jas rūšiuoja Alytaus regiono gyventojai. Taigi, jei, ruošiantis Helovinui, panaudoti keli moliūgai, jų likučiai tikrai pravers virtuvėje, išskaptuotus moliūgus šventei pasibaigus reikėtų kompostuoti, juolab jei jų viduje degė žvakė, o patys moliūgai sutežo ar supuvo. Panaudotus moliūgus galima mesti ir į žaliųjų atliekų konteinerį. Tik tuomet, jei nėra kitos alternatyvos, jie turėtų atsidurti mišrių komunalinių atliekų konteineryje.

Didesnį panaudotų moliūgų kiekį patariama pristatytį į bioskaidžių atliekų surinkimo aikšteles. Jų įrengta kiekvienoje savivaldybėje, visoje Lietuvoje šiuo metu veikia 53 tokios aikštelės.

Priminė rūšiavimo taisykles

Vis labiau populiarėjantys šventiniai Helovino kostiumai, aprangos detalės, pavyzdžiui, vampyro dantys, raganos skrybėlės, akiniai, plastiko kaukės ar girliandos neturėtų keliauti į pakuotėms skirtus rūšiavimo konteinerius, nors, kaip paaiškino aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice“ tvarumo vadovas Linas Černiauskas, būtent įvairių aksesuarų, kostiumų ar dekoracijų kiekis, šventėms pasibaigus, rūšiavimo konteineriuose gerokai išauga.

Moliūgas

Daugelis tiki, jog nebereikalingus daiktus išmetęs juose, daro gerą darbą, nors iš tiesų realybė kitokia. Į pakuočių rūšiavimo konteinerius gali būti metamos tik pakuotės. Patys produktai, pagaminti iš kombinuotų medžiagų, paprastai neperdirbami, todėl jiems pakuočių rūšiavimo konteineryje ne vieta.

„Vienintelė išimtis – į popieriaus pakuočių atliekų konteinerį galima mesti įvairią makulatūrą, kuri nesunkiai perdirbama: knygas, žurnalus, laikraščius, taip pat smulkias metalo atliekas. Plastikiniai daiktai, jeigu tai ne elektronikos įranga, turi keliauti į mišrių atliekų konteinerį“, – paaiškino L. Černiauskas.

Helovino kostiumai, jei jie ne purvini ir nesuplyšę, gali būti metami į tekstilės konteinerį. Tekstilės atliekos (drabužiai, patalynė, avalynė poromis, rankinės, diržai ir kita tekstilė) rūšiavimo centre suskirstomos į skirtingas kategorijas ir paruošiamos naudoti dar kartą. Tik nedidelė dalis tekstilės, kuri nebėra tinkama naudoti dar kartą, panaudojama šilumos ir elektros energijai gaminti.

Elektroniką svarbu sutvarkyti tinkamai

Parduotuvių lentynose gausu dekoratyvinių keraminių moliūgų, įvairių statulėlių. Joms sudužus, šukės neturėtų atsidurti stiklo rūšiavimo konteineryje, jų vieta – tik mišrių atliekų konteineryje. Keramikos atliekos, veidrodžiai, automobilių stiklai kenkia stiklo pakuotės perdirbimo procesui, todėl, pašnekovo žodžiais, labai svarbu jas tvarkyti atsakingai.

Arbatines žvakes, kurios įprastai dedamos į moliūgus, ir kurių sudeginama tūkstančiai, taip pat turėtų būti rūšiuojamos. Sudegus žvakei, jos metalinis įdėklas gali būti metamas į popieriaus arba popieriaus-plastiko konteinerį. Šviečiančios lemputės, dekoracijos, LED žvakutės, moliūgai – jokia smulki elektronika ar baterijos negali būti metamos į mišrių komunalinių atliekų arba pakuočių konteinerius, nes toks neatsakingas elgesys kenkia aplinkai ir žmonių sveikatai.

Kirkilų pramogų parkas (Jono Balčiūno nuotr.)

Dažname prekybos centre pastatytos specialios dėžės smulkioms elektronikos atliekoms ir baterijoms mesti. Didesnes elektronikos atliekas galima pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles, kurių Lietuvoje veikia 115.

L. Černiauskas priminė, jog atliekas svarbu vežti į stambiagabaričių atliekų aikštelę pagal gyvenamąją deklaruotą vietą, o pristatytas gaminys negali būti išardytas. Smulkios elektronikos atliekos surenkamos ir elektronikos perdirbimo įmonėse, taip pat „Ecoservice“ padaliniuose.

Patarė, kaip likučius panaudoti virtuvėje

Išskaptuoto moliūgo likučiai gali puikiai praversti virtuvėje. Tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ autorė Viktorija Klopova pati išbandė ne vieną idėją, kaip panaudoti išskaptuoto moliūgo likučius.

Pirmiausia ji siūlo moliūgo minkštimą pavirti su kitomis daržovėmis, išvirusias daržoves sutrinti ir užšaldyti porcijomis šaldiklyje, jog, prireikus, būtų paprasta šeimai greitai pašildyti moliūgų sriubos.

Dar vienas maisto entuziastės patarimas – apvirto ir sutrinto moliūgo tyrę panaudoti keksui ar pyragui, jei norite, jog šis būtų drėgnesnis.

Moliūgų tyrė, kurią šaldytuve galima laikyti maždaug savaitę, pravers ir gardinant košes ar gaminant rudeninę moliūgų latę. Ji – šių metų naujiena. Į puodelį juodos ar espreso kavos pilame moliūgų tyrės, beriame prieskonių: cinamono, kardamono, anyžiaus, gvazdikėlių, pieno. Šis derinys puikiai tiks rudenį.

Helovino dekoracijos

Dar vienas sprendimas – moliūgų cukatai. Norint jų pasigaminti, moliūgą geriausia supjaustyti kubeliais, šiuos apvirti cukraus sirupe, kad moliūgas suminkštėtų, tuomet džiovinti orkaitėje arba vaisių džiovyklėje.

Švenčia atsakingai

Lietuvoje šiemet veikia nemažai Helovino parkų, kuriuose – tūkstančiai įvairiausių moliūgų, žvakių, kitų dekoracijų. Pakruojo dvaras taip pat ne pirmus metus organizuoja Helovino šventę.

Kaip pasakojo Pakruojo dvaro valdytojas Giedrius Klimkevičius, kasmet dvare švenčiama tvariai: pirmiausia kiekvienais metais Helovino šventėje naudojami tie patys plastikiniai žvakių įdėklai, keičiamos tik žvakės. Kadangi moliūgai paprastai laikomi lauke, šaltame ore, apžiūrėję juos, perrinkę, tvarkingus ir nesupuvusius po šventės panaudoja ūkyje.

Parko ir rūmų dekoracijoms komanda kasmet naudoja tuos pačius daiktus, tik prireikus patobulina ar atnaujina. Tai ne tik padeda sutaupyti, bet ir tausoti aplinką. Dekoracijos dažniausiai įsigyjamos daugeliui metų, nes jas naudoti vienerius metus – neatsakinga ir netvaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją