Kiekvienais metais milijardai medžių yra susmulkinami ir paverčiami į popieriaus masę, kad būtų patenkinta pasaulio popieriaus gaminių paklausa. Ir, nors popieriaus perdirbimo pramonė per kelis dešimtmečius padėjo sumažinti šį skaičių, liko nepastebėtas vienas „šaltinis“, kuris kasdien tiesiog nuleidžiamas į unitazą. Taip, tai yra išmatos. Daugumai žmonių tikriausiai nerūpi, kas atsitinka su „medžiaga“, kuri, nuleidus rankenėlę, iškeliauja per porcelianinį sostą, tačiau Izraelio verslininkui Rafael Aharon šios atliekos gali reikšti didelius pinigus, rašo treehugger.com.

„Mes iš tikrųjų atradome naują popieriaus šaltinį“, – teigia įmonės „Applied Clean Tech“ steigėjas ir generalinis direktorius R.Aharon. „Tikrai geras šaltinis, jei paimate jį prieš biologinius procesus, kai nuotekų valymo įrenginiai jį sunaikina“.

Kai kurie vartotojai gali pasišlykštėti įsivaizdavę, kad jie kada nors vėl susidurs su tuo, ką nuleido, tačiau R.Aharon tvirtina radęs būdą, kaip iš celiuliozės, esančios tualetiniame popieriuje ir fekalijų pagaminti švarų įvairios paskirties perdirbtą popierių. Iš tiesų, Izraelyje per pastaruosius porą metų „Applied Clean Tech“ nuotekų kilmės pluoštas buvo įžūliai naudojamas, siekiant sukurti vieną iš kelių popieriaus gaminių, kurį žmogus galėtų dėti į burną – vokus. Ir iki šiol skandalo niekas nepakėlė.

Nepriklausomai nuo psichologinių sunkumų bandant susitaikyti su tuo, kad popierius pagamintas iš išmatų, R.Aharon mano, kad jis rado „aukso gyslą“, kuria savo versle galėtų pasinaudoti viso pasaulio perdirbėjai.
R.Aharon apskaičiavo, kad perdirbtas tualetinis popierius ir kietosios medžiagos, nutekinamos į kanalizaciją, galėtų patenkinti apie 10 proc. rinkos poreikio. Tai – didelės naujienos popieriaus pramonei, ypač jei žmonės sutiktų tokį popierių naudoti vokams, popieriaus ir galbūt maisto, kuris kažkada buvo jų tualete, pakavimui.

Šiuo metu „Applied Clean Tech“ veda derybas su nuotekų valymo įrenginių kompanijomis Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje dėl atliekų rinkimo. R.Aharon teigia, kad „jeigu ši technologija bus plačiai įgyvendinama popieriaus gaminiams, ji galėtų sumažinti jaunų medžių kirtimą tiems patiems tikslams“.

„Vis dėlto niekada nėra lengva sklandžiai buriuoti nuotekų jūra. Žinau, kad didžiausia kliūtis – psichologinė“, – juokauja išradėjas. „Siekiant palengvinti vartotojų, jaučiančių fekalijų fobiją, įsitraukimą naudoti popierių iš išmatų ateityje, ko gero, pirmas dalykas, kuris turi būti spausdinamas ant jo – geltonieji puslapiai“, – priduria R.Aharon.