LGT baigė inventorizuoti dešimties didžiausių šalies miestų potencialius taršos židinius ir įvertino jų pavojingumą. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Telšiuose ir Tauragėje iš viso nustatyta 1017 užterštų teritorijų. Didžiąją jų dalį (845) sudaro tos, kuriose yra pramonės, energetikos, transporto ir paslaugų objektų. Tai autoservisai, garažai, gamybos cechai, degalinės, naftos bazės, katilinės, plovyklos ir kt.

Įvertinus dabartinę inventorizuotų teritorijų būklę ir jų galimą pavojingumą aplinkai, sudarytas sąrašas, kurias iš jų reikia ištirti pirmiausia. Valstybei priklausančiuose žemės sklypuose išskirti 154 tirtini potencialūs taršos židiniai, privačiuose – 125.

Tokie tyrimai labai reikalingi savivaldybėms, siekiančioms išvalyti ir sutvarkyti savo užterštas teritorijas. ES parama šiuo tikslu skiriama tik tuo atveju, jeigu tos teritorijos reikiamai ištirtos.

Seminaro metu taip pat bus pristatyta knyga „Cheminėmis medžiagomis užteršto grunto ir požeminio vandens valymo metodai“.