Gyventojai į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles daugiausia pristatė statybinių atliekų – 35,2 t, nebenaudojamų baldų – 16,4 t, plastiko – 2,8 t, popieriaus – beveik 2 t. Šios ir kitos stambiosios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai.

Stambiųjų atliekų surinkimo aikštelių tikslas – skatinti gyventojus rūšiuoti atliekas ir taip mažinti atliekų krūvį, tenkantį sąvartynams. Šias aikšteles įrengė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (UAB „VAATC“) įgyvendindama ES lėšomis finansuojamą projektą „Vilniaus apskrities senų sąvartynų uždarymas, kompostavimo aikštelių įrengimas, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimas”.

„Įgyvendindami šį projektą modernizuosime ir pagal Europos aplinkosauginius reikalavimus pritaikysime visą atliekų tvarkymo sistemą Vilnius apskrityje, tačiau, kad sistema veiktų, gyventojai turi įprasti tinkamai ja naudotis: žaliąsias atliekas pristatyti į kompostavimo aikšteles, stambias – į joms skirtas, buitines – į konteinerius“, – aiškino Nerijus Žilius, UAB „VAATC“direktorius.

Iš Vilniuje įrengtų 4 aikštelių, kol kas didžiausio lankytojų srauto sulaukia Pilaitės ir Liepkalnio. Į Pilaitės prospekte įsikūrusią aikštelę pristatyta daugiausia atliekų – 25,6 t, nemažai ir į Liepkalnio – 18,2 t.

„Daug lemia aikštelės vieta. Pavyzdžiui, Pilaitės rajone statoma daug daugiabučių bei individualių namų, žmonės kuriasi, taigi lieka nemažai statybinių atliekų. Be to, aikštelė įrengta netoli gatvės – gerai pastebima, patogus privažiavimas“, – aikštelių populiarumą aiškino Jonas Rekus, UAB „VAATC“ Gamybos proceso tarnybos – eksploatacijos skyriaus vedėjas.

Kaip pastebėjo J. Rekus, atliekų pristatymas turėtų dar suintensyvėti, kai žmonės pasikeis automobilių padangas, bei po žiemos tvarkys aplinką.
Citata
Iš Vilniuje įrengtų 4 aikštelių, kol kas didžiausio lankytojų srauto sulaukia Pilaitės ir Liepkalnio. Į Pilaitės prospekte įsikūrusią aikštelę pristatyta daugiausia atliekų – 25,6 t, nemažai ir į Liepkalnio – 18,2 t.

Didelių gabaritų surinkimo aikštelėse iš gyventojų priimamos ne tik stambios atliekos (baldai, tekstilės gaminiai, buitinė technika, lengvųjų automobilių padangos), bet perdirbimui į antrines žaliavas tinkamos atliekos (stiklas, plastmasės, metalai, makulatūra), statybines ir griovimo atliekos (butų remonto ir sodybų tvarkymo atliekos).

Planuojama, jog artimiausiu metu, kai bus gauti visi reikalingi leidimai, aikštelėse bus priimamos ir buityje susidarančios pavojingos atliekos: netinkami naudojimui buitinės chemijos gaminiai, dažų, lakų ir apdailos medžiagų atliekos, lengvųjų automobilių akumuliatoriai, tepalai, elektroninė technika ir pan.


Primename, kad didelių gabaritų atliekas gyventojai gali pristatyti į šias aikšteles: Pramonės g. 209S, Liepkalnio g. 113B, V. A. Graičiūno g. 36C ir Pilaitės pr. 50. Planuojama, kad iki metų pabaigos Vilniuje bus atidaryta dar viena aikštelė Pašilaičiuose – Pumpėnų g. 10. Be to, stambiųjų atliekų aikštelė kovo mėnesį pradėjo veikti Sudervėje (Grikienių k., Sudervės sen., Vilniaus raj.), o netrukus atsidarys ir Veliučionyse.

Atliekas į aikšteles galima pristatyti darbo dienomis, išskyrus pirmadienį, nuo 10.00 iki 19.00 val., šeštadieniais nuo 10.00 iki 15.00 val., sekmadieniais ir pirmadieniais aikštelės nedirba.