Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad bendradarbiaujant su kitomis kontroliuojančiomis institucijomis, išaiškinta nelegaliai veiklą vykdančio cirko buvimo vieta, atliktas skubus patikrinimas.

Tyrimas pradėtas gavus pasipiktinusių gyventojų pranešimų apie galimai grubius gyvūnų gerovės pažeidžiamus po Lietuvos miestelius važinėjančiame cirke. Pradėjus aiškintis situaciją nustatyta, kad cirkas veikia nelegaliai, neturėdamas šiai veiklai būtinų leidimų.

GRYNAS.lt publikavo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotos cirko šunų gyvenimo sąlygos. „Iš pateiktos video medžiagos aiškiai matyti, kad kai kurie šunys neturi pakankamai vietos laisvai judėti, atsistoti narve ir ne vieną valandą yra priversti jausti fizinį diskomfortą. Reikalaujame, kad cirko gastrolės būtų uždraustos, jeigu valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtins mūsų įtarimus dėl pažeidimų“, – sako LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Inicijavus skubią minėto cirko paiešką, šiandien atliktas skubus patikrinimas Šalčininkuose (Vilniaus apskritis). Čia šių metų birželio 13-14 d. cirkas planavo rengti pasirodymus. Patikrinime dalyvavo ir vietos teisėsaugos pareigūnai.

Patikrinimo metu nustatyti grubūs gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimai. Cirko atstovai negalėjo pateikti jokių leidimų vykdyti veiklą, neturėjo gyvūnų įsigijimo dokumentų, cirke buvusios ožkos - neregistruotos. Patikrinimo metu rasti 3 nugaišę, maždaug savaitės amžiaus, ančiukai. Visi gyvūnai laikomi transporto priemonėje be langų ir be ventiliacijos angų. Apžiūrėjus gyvūnus nustatyta, kad jie nepakankamai prižiūrimi. Cirko vagonėlyje radus ir laukinių gyvūnų (smauglį, lapę) informacija apie tyrimą perduota Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento pareigūnams.

Cirko veikla – sustabdyta, sprendžiamas cirko gyvūnų priežiūros klausimas.

„Tiriant gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimus, iš gyventojų gauta informacija visuomet labai vertinga. Šį atvejį pavyko gana greitai ištirti ir pagelbėti kenčiantiems gyvūnams tik gyventojų budrumo ir aktyvaus atsakingų institucijų bendradarbiavimo dėka“, - pabrėžė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė. Specialistės teigimu, gyventojai, pamatę netinkamomis sąlygomis laikomus, kenčiančius, prastai prižiūrimus ir nuo nepalankių oro sąlygų neapsaugotus gyvūnus, turėtų apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti nemokama telefono linija 8-800-40403.