Keturiolikos skaičių elektroninės mikroschemos naminiams augintiniams mūsų krašte pradėtos implantuoti Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare. Veterinarai katėms ir šunims jų šeimininkų pageidavimu jau įterpė apie 50 tūkst. tokių mikroschemų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Antanas Paliutis LŽ pasakojo, kad iki šiol iš Lietuvos išimties tvarka buvo leidžiama išvežti ne tik mikroschemomis, bet ir specialiomis tatuiruotėmis žymėtus šunis bei kates. Tačiau nuo 2011-ųjų pradžios oro uostų bei pasienio tarnybų veterinarai mikroschemų neturinčių gyvūnų į užsienį nebeleis išvežti, nes tokią tvarką diktuoja Europos Parlamento bei Europos Tarybos dokumentai.

Neseniai ir Lietuvoje parengtas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, numatantis, kad nuo 2016-ųjų jau visi mūsų valstybėje auginami šunys bei katės privalės turėti elektronines identifikavimo mikroschemas. Taip siekiama, kad nebeliktų valkataujančių gyvūnų. Juk pagal keturkojo turimą mikroschemą bus nesunku nustatyti jo šeimininką.

Kaune dirbantis veterinarijos gydytojas Arnoldas Žiniauskas LŽ pasakojo, kad mikroschemų implantavimo procedūra - trumpa ir neskausminga, primenanti skiepus.