Lūšis – laukinis ir itin atsargus gyvūnas. Dienos (ir net nakties) metu jos į žmonių gyvenamas teritorijas neužklysta. Aplinkosaugininkams kilo įtarimas, kad lūšis galėjo būti laikoma nelegaliai ir pabėgo. Tokių namuose laikytų ir pabėgusių plėšrių žvėrių elgesį sunku prognozuoti, jie gali kelti grėsmę ne tik naminiams gyvūnams, bet ir žmonėms.

„Patikinu, kad lūšis sugauta sėkmingai ir išvežta į Telšių miškų urėdijos „Žvėrinčių“. Ten ji bus globojama, kol bus nuspręsta ką daryti toliau“, – GRYNAS.lt teigė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigutis Mikėnas. Pareigūnas atskleidė, kad lūšis buvo sugauta nepanaudojant migdomųjų preparatų, o sugauta kaklakilpe. Vėliau gyvūnas perkeltas į narvą ir išvežtas į prieglaudą.

Lūšis įvežta iš Rusijos?

Lūšis yra į Raudonąją knygą įrašytas gyvūnas, akylai saugomas aplinkosaugininkų. Nelaisvėje laikyti saugomą gyvūną yra griežtai draudžiama.

„Šiuo metu jau pradėtas tyrimas dėl šios lūšies. Preliminariais duomenimis, lūšis galėjo būti įvežta iš Rusijos ir laikoma nelaisvėje. Vėliau pabėgo ir atsidūrė apie ją pranešusių žmonių kieme. Bet pabrėžiu, kad tai labai preliminari informaciją ir dar reikia viską ištirti“, – pasakojo Vilniaus RAAD direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas.

Kas nutiks, jei paaiškės, kad lūšis iš Rusijos? „Dar sunku pasakyti, kol nėra aiškios visos aplinkybės, bet lūšis yra saugomas gyvūnas, prekyba jais draudžiama. Čia galime kalbėti apie kelis administracinius straipsnius, bet pirmiausia reikia atlikti tyrimą, apklausti liudytojus ir kaimynus“, – teigė J. Dautartas.

Kas nutiks su lūšimi aplinkosaugininkai taip pat dar nežino. S. Mikėno teigimu, ją apžiūrės specialistai, įvertins jos sveikatą, amžių ir prisitaikymo išgyventi vienai galimybes. Geriausiu atveju ji būtų paleista gyventi į laisvę.

Lietuvoje vykdoma dirbtinė lūšių veisimo programa, siekiant gausinti šių gyvūnų skaičių. Manoma, kad šiuo metu Lietuvoje galėtų gyventi apie 50 lūšių. Kad jų populiacija taptu stipria, reiktų, kad jų gyventų apie pusantro šimto, tad kiekviena lūšis gyvybiškai svarbi rūšies išlikimui Lietuvoje.