Hong Kongo tarptautiniame oro uoste pareigūnai sulaikė rekordinę raganosių ragų ir dramblio kaulo kontabandą. Pareigūnai skelbia, kad siunta verta 2,2 mln. JAV dolerių (~5,5 mln. Lt).

Kontrabanda buvo paslėpta laive, plaukusiame iš Keiptauno (Pietų Afrikos Respublika, PAR). Jame rasta 33 raganosių ragai, 758 valgomosios lazdelės pagamintos iš dramblio kaulo ir 127 dramblio kaulo apyrankės. Ant nelegalias prekes slėpusių dėžių buvo užrašyta, kad tai „plastikas, skirtas perdirbimui“. Muitinės darbuotojų teigimu, dramblio kaulą maskuoti plastiko pavadinimu jau tapo populiaru. Kartais taip pavyksta pervežti gyvūnų dalis iš Afrikos į Aziją.

Tomas Millikenas, „Traffic“ organizacijos koordinatorius, atsakingas už nelegalios prekybos gyvūnų dalimis pasaulyje sekimą, nytimes.com portalo žurnalistams pasakojo, kad šios nelegalios prekės greičiausiai toliau turėjo keliauti į Guangdžou (Kantonas) miestą. Kinijoje dramblio kaulas labai vertinamas ir brangus.

Lašas jūroje

Aplinkausogininkai džiaugiasi, kad įdiegus naują skenavimo sistemą pavyksta atrasti vis daugiau nelegalių gyvūnų dalių siuntų, bet tuo pat metu ir apgailestauja, kad viso kontrabandos masto dar negali prognozuoti. T. Millikenas teigė, kad gyvūnų dalių kontrabanda Hong Konge aptinkama bent kartą per savaitę. „Tai dideli skaičiai, o mes tik apytikriai imame nustatyti tikruosius nelegalios prekybos kelius ir mastus,“ - liūdnai teigė jis.

Remiantis „Traffic“ skaičiais, raganosių ragų ir dramblio kaulo kontrabanda iš Afrikos šiemet pasiekė aukštumas. 2007-aisiais buvo aptikta tik 13 raganosių ragų, 2011-aisiais šis skaičius išaugo iki 366. Malaizijos muitininkai, per pastaruosius keturis mėnesius aptiko tris milžiniškas siuntas, kuriose buvo tūkstančiai dramblių ilčių.

GRYNAS.lt rašė, jog išnykusiais buvo paskelbti Javos raganosiai Vietname bei juodieji raganosiai Vakarų Afrikoje. Taip pat, kovojant su brakonieriais, juoduosius raganosius netgi teko išskraidinti į kitą žemyno dalį.

Dramblio kaulas Kinijoje daugiausiai naudojamas skulptūrėlių ir papuošalų gamyboje. Raganosio ragai Azijoje paklausiausi Vietname, kur yra trinami į miltelius ir naudojami tradicinėje medicinoje. „Traffic“ darbuotojai įsitikinę, kad sulaikytoji siunta Hong Konge buvo skirta Kinijos rinkai, tad kyla įtarimas, jog raganosių ragų paklausa šioje šalyje taip pat auga.

Mokslas prieš kontrabandą

Pretorijos universiteto (PAR) mokslininkai bendradarbiaudami su tarptautinėmis gamtosaugos organizacijomis vykdo projektą, kurio metu tikrina aptiktos kontrabandos DNR. Genetiniai tyrimai padeda nustatyti vietą, kurioje gyveno miręs gyvūnas. Taip susiaurinamas kontrabandininkų paieškos laukas. Pareigūnams tampa lengviau ieškoti nusikaltėlių.

T. Millikeno teigimu, kontrabandininkai kol kas dar suimami gana retai, kadangi teisėsauga susiduria su daug kliūčių: valdininkų korupcija, dezinformacija, bendradarbiavimo tarp šalių tiekėjų ir pirkėjų trūkumas.

„Raganosiai ir drambliai nėra neišsenkantis resursas. Kontrabandininkai sunaikino jau nevieną rūšį ir gali sunaikinti kitas, todėl būtina imtis visų įmanomų priemonių šiai nusikalstamai veiklai suvaldyti“, - liūdnai pokalbį užbaigė pašnekovas.