Gyvatės medžioja retus paukščius ir gadina elektros tinklus

Tiesa, pelės nežinojo, kokia svarbi užduotis jų laukia. Misijai buvo panaudoti jau negyvi gyvūnai, pripumpuoti skausmą malšinančių vaistų.

Šis graužikų oro puolimas – jau ketvirtas ir iki šiol pats didžiausias iš vykdytų saloje. 8 mln. dolerių (apie 20 mln. litų) vertės rudųjų medžių gyvačių (lot. Boiga irregularis) naikinimo programa buvo pradėta įgyvendinti šių metų vasarį siekiant išsaugoti retus vietinius paukščius.
Citata
Rudosios medžių gyvatės nėra neįveikiamos. Pasirodo, jų Achilo kulnas yra paprasčiausi vaistai nuo skausmo. Mokslininkai negali paaiškinti kodėl, bet šios gyvatės yra labai jautrios acetaminofenui, kuris yra pagrindinė Tilenolio ir panašių vaistų sudedamoji dalis.

„Kas kartą, kai atsiranda naujas, perspektyvus (gyvačių naikinimo – red. past.) metodas, mes remiame jo vystymą, kaip galime padedame ir bandome jį įgyvendinti,“ – sakė JAV Žemės ūkio departamento Guamo laukinės gyvūnijos išteklių biuro vadovas Tino Aguonas.

Invazinės gyvatės naikinamos ne vien siekiant apsaugoti paukščius - JAV vyriausybė rūpinasi ir savo nuosavybe.

Anderseno karinių oro pajėgų bazė, kaip ir kiti dideli pramoniniai kompleksai šioje Vakarų Ramiojo vandenyno saloje, nuolat kenčia nuo elektros tiekimo sutrikimų, kurie įvyksta gyvatėms įsirangius į elektros pastotes. Per metus vidutiniškai užregistruojama 80 tokių įvykių, o jų sukeltos prastovos ir taisymo darbai kasmet kainuoja apie 4 mln. dolerių (apie 10 mln. litų).

Vienai gyvatei nužudyti – vos šeštadalis tilenolio tabletės

JAV jau išbandė daugybę kitų būdų naikinti gyvatėms, kurios, kaip manoma, į salą atvyko kartu su nepatikrintu kroviniu praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje.

Gyvačių populiaciją bandyta kontroliuoti spąstais, gyvatgaudžiais šunimis, pasitelkiant gyvates medžiojančius inspektorius.

Pastangos nedavė vaisių ir šiuo metu rudosios medžių gyvatės randamos visoje salos teritorijoje. Manoma, jog Guame gyvena apie 2 mln. šių roplių. Kai kuriose vietovėse jų tankumas siekia 5 tūkst. individų viename kvadratiniame kilometre – didesnė koncentracija nei Amazonės atogrąžų miškuose, teigia JAV vyriausybės atstovai.

Tačiau rudosios medžių gyvatės nėra neįveikiamos. Pasirodo, jų Achilo kulnas yra paprasčiausi vaistai nuo skausmo. Mokslininkai negali paaiškinti kodėl, bet šios gyvatės yra labai jautrios acetaminofenui, kuris yra pagrindinė Tilenolio ir panašių vaistų sudedamoji dalis.

Gyvatei nužudyti užtenka vos 80 miligramų šios medžiagos – maždaug šeštadalio standartinės tabletės. Šunys, kiaulės ir kiti panašaus dydžio gyvūnai turėtų suryti apie 500 gyvatėms skirtų užnuodytų pelių, kad gautų mirtiną acetaminofeno dozę.
Citata
Specialistai gali patikrinti, ar gerai veikia pelių jaukai. Be acetaminofeno ir parašiutų, kai kurie graužikai turi pritaisytus ir mažus radijo siųstuvus.

Užnuodytos pelės su parašiutais ir radijo siųstuvais

Rudosios medžių gyvatės mėgsta peles, o šioms suleisti acetaminofeno nėra sunku. Lieka klausimas, kaip sušerti peles gyvatėms?

Pasak JAV Žemės ūkio departamento laukinės gyvūnijos biologo Guamo Dano Viceo, procesas yra labai paprastas. Sraigtasparniai skrenda žemai virš miškingų bazės teritorijų ir tam tikrais intervalais išmeta užnuodytas peles. Kiekvienas gyvūnas turi specialų parašiutą iš dviejų kartono dalių ir žalio vyniojamojo popieriaus.

„Kartonas yra sunkesnis už popierių, todėl parašiutas išsiskleidžia ir atrodo lyg apversta pasaga, - pasakojo D. Vice. – Parašiutas nusklendžia žemyn ir pakimba ant medžių viršūnių, kur negyvas peles gali pasiekti gyvatės.“

Specialistai gali patikrinti, ar gerai veikia pelių jaukai. Be acetaminofeno ir parašiutų, kai kurie graužikai turi pritaisytus ir mažus radijo siųstuvus.