Panaudoto tepalo problema Lietuvoje akivaizdi –  pardavėjai nesugeba jo surinkti, valdininkai graso baudomis, o iš šalies garažų ir individualių namų kaminėlių rūksta juodi degančio tepalo dūmai. Internete netrūksta ne tik skelbimų, bet ir patarimų, kaip pasigaminti, ar kur nusipirkti pečių, skirtą deginti panaudotam tepalui. 

GRYNAS.lt nusprendė tuo įsitikinti pats ir atliko eksperimentą: tris savaites stebėjome, ar tikrai panaudota automobilių alyva tokia populiari ir visų graibstoma?

Sukūrėme du fiktyvius skelbimus, kuriuos patalpinome vienoje interneto skelbimų svetainėje. Viename skelbime siūlėme pirkti panaudotą tepalą, kitame – kvietėme parduoti. Skelbimai galiojo tris savaites ir buvo reguliariai atnaujinami.

Kainos – nuo 50 centų

Pirmiausia teko apsiriboti laukimu žmonių, kurie mums siūlė pirkti jų panaudotą tepalą. Taip nusprendėme išsiaiškinti dabartines rinkos kainas, kad galėtume jas siūlyti savo fiktyviame skelbime. Tyrimo rezultatai parodė, kad kainos svyruoja nuo 50 centų iki 1 lito už litrą.

Paklausus, kodėl tokia aukšta kaina, pardavėjai neretai pasimesdavo ir imdavo tvirtinti, kad tai geros kokybės, su niekuo kitu nemaišyta alyva. Kai kurie teigė, kad pasitaiko ir tokių, kurie, norėdami padidinti alyvos talpą, pripila į ją tam tikrų mišinių.

Skelbimas: perku tepalą
„Aš žinau, kad mano tepalas yra geras, nemaišytas su visokiom nesąmonėm, kaip kiti ima ir parduoda, kad tik parduoti. Parduodu jau ne vienerius metus, tai manasis paklausą tarp pirkėjų turi“, – savo prekę gyrė telefonu paskambinęs pardavėjas.

Kito paaiškinimo, kuo skyrėsi panaudota alyva už 50 centų ir už 1 Lt, nepavyko sulaukti.

Užsiima ne pavieniai asmenys

Skambinančių naudotos alyvos pardavėjų klausėme, kiek tepalo jie mums gali pasiūlyti: esą norime tepalą deginti ir taip apšildyti savo namus. Didžioji dalis skambinusių siūlydavo dideles talpas – po 50, 100 ir daugiau litrų. Pasitaikė tik keli išskirtiniai atvejai, kai paskambinę žmonės siūlė pirkti 5–20 litrų naudoto tepalo.
Koks čia tavo reikalas, ką
mentas
 gal koks? Imi perki, nenori, neperki. Viskas!

Galima daryti prielaidą, kad tokia prekyba užsiima ne pavieniai asmenys. Siūlomi kiekiai išties dideli, jei lyginsime su tais, kuriuos gali pasiūlyti vienas žmogus. Tyrimas parodė, kad pavojingų atliekų surinkėjų išsakytos prielaidos apie Lietuvoje veikiančius taip vadinamus „garažinius“ autoservisus ir kitas grupuotes, pasirodė teisingos.

Numesdavo ragelį

Nutarę pasidomėti, iš kur gaunamas panaudotas tepalas, susilaukdavome aiškinimų, kad tai ne mūsų reikalas, netrūkdavo ir necenzūrinių žodžių. Kai kurie tuoj pat padėdavo ragelį, kiti aiškindavo, kad nusipirko pigiau, bet neprireikė pinigų, todėl dabar parduoda.

„Koks čia tavo reikalas, ką mentas gal koks? Imi perki, nenori, neperki. Viskas!“, – susinervinęs pokalbį užbaigė pardavėjas.

Skelbimas: parduodu tepalą
Pabandę esamomis rinkos sąlygomis parduoti panaudotą tepalą, sulaukėme ne tiek daug skambučių, priešingai nei mums siūlančių pirkti.

Visi skambinę norėjo pirkti 50–100 litrų tepalo.
„Amm, noriu pirkti, kadangi namas didelis, tai paskaičiavau, kad pigiau šildytis tokiu būdu. Taip, taip, turiu specialią krosnelę, viskas normalu ten“, – bandė įtikinti būsimas pirkėjas, neslėpdamas nuostabos dėl pateiktų klausimų.

Pradėjus domėtis elementariausias dalykais apie krosnelę, filtrus, pašnekovai nebuvo linkę veltis į, anot jų, bevertes diskusijas ir pokalbį greitai pabaigdavo. „Parduodi, ar š... mali?“, –  taip dažniausiai į papildomus klausimus reaguodavo naudotos alyvos pirkėjai.

Pasisukus kalbai apie kainas, daugelis siūlė nuo 35 iki 50 centų už litrą. Galima teigti, kad rinkos kainos galimiems pirkėjams žinomos, o kai kurie, galbūt, net užsiima perpardavinėjimu.


Išvados baugios

Tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje panaudoto tepalo verslas vyksta itin aktyviai. Paskelbę vos vieną skelbimą tik vienoje skelbimų svetainėje, kiekvieną dieną sulaukdavome nuo 3 iki 5 skambučių telefonu su pasiūlymais ir pageidavimais. Pagrindinis tikslas – deginti ir taip apsišildyti patalpas.

Tai, kad juodoji naudotų tepalų rinka klesti, įrodo ne tik didelis susidomėjimas šia aplinkai ir žmogui kenksminga kuro rūšimi. Ne mažiau populiarūs patarimai, kaip pasigaminti pečių, skirtą deginti naudotą kurą.

Savadarbiais technikos sprendimais internete besididžiuojančių lietuvaičių netrūksta: