Savivaldybė pateikė darbų sąrašą

Iki gruodžio pradžios Lietuvos zoologijos sodas turi pabaigti derinti detalųjį planą. Priešingu atveju gali nepavykti įsisavinti Europos Sąjungos (ES) milijonų, skirtų parko rekonstrukcijai. Įstaigos vadovas Aurimas Didžiokas patvirtino, kad rekonstrukcija numatyta už 42 mln. Lt. Tačiau ar savivaldybė patvirtins detalųjį planą, vis dar neaišku, kadangi jos vadovai įsitikinę, kad už sodo atnaujinimui skirtas lėšas turi būti sutvarkyta su zoologijos sodu besiribojanti neilga Slėnio gatvė.

Žiniasklaidoje teigta, kad kolegijos, bandančios suderinti savivaldybės ir zoologijos sodo pozicijas, posėdyje Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas apkaltino zoologijos sodą gatvės užgrobimu ir pareiškė, kad šiuo metu nenaudojama gatvė turi būti pradėta vėl eksploatuoti. Tiesa, tam ją paruošti turi pats zoologijos sodas. Jei šia gatve pradėtų judėti automobilių srautas, mero nuomone, eismo sąlygos pagerėtų visame mieste.
A. Kupčinskas
Kai tas klausimas pakeliamas į politinį lygmenį, kiekvienam niežti nagus daryti politinį šou. Kai kam kyla pagunda politikuoti ir pirkti dramblį.

Be to, miesto meras kolegijos posėdyje užsiminė ir apie tai, kad renovacijos laukiantis zoologijos sodas turėtų sutvarkyti arčiausiai esančias sankryžas ir Radvilėnų plento atkarpą, kurioje parko lankytojai dažniausiai stato automobilius.

Jeigu Aplinkos ministerijos pavaldume esantis istorinis Tado Ivanausko įkurtas zoologijos sodas su savivaldybe iki lapkričio pabaigos neras sprendimo dėl Slėnio gatvės, iškils rimtas pavojus rekonstrukcijai gauti ES paramą. Viskas dėl to, kad kol nepatvirtintas detalusis planas, negalima pradėti ruošti techninių projektų.

Kauno meras įžvelgia politikavimą

GRYNAS.lt pasidomėjus, kodėl Kauno miesto savivaldybei atrodo, kad už detaliojo plano pasirašymą mainais turėtų būti atnaujinta Slėnio gatvė, meras A. Kupčinskas teigė, jog viskas daroma gyventojų patogumui. Anot jo, remontuojant zoologijos sodą kompleksiškai turi būti sprendžiamas ir automobilių stovėjimo aikštelių klausimas.

Andrius Kupčinskas
„Noriu pasakyti, kad tvarkant sodą reikėtų peržiūrėti automobilių stovėjimo klausimus. Dabar nėra kur jų statyti. Dėl to aš ir keliu tuos klausimus. Kauno technologijos universitetas (KTU) primena, kad prie Chemijos fakulteto įrengė aikštelę ir žmonės, atvykstantys į parką, ten palieka savo automobilius. Norisi manyti, kad bus išspręsti šie klausimai. Ir nebūtinai zoologijos sodo sąskaita“, - tikino meras.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad svarstant šį klausimą pastebimas labai didelis politikavimas. Ir čia pat populizmu jis apkaltino Kauno miesto tarybos konservatorių koalicijos partnerę Tvarkos ir teisingumo frakciją ir zoologijos sodo vadovą A. Didžioką.

„Kai tas klausimas pakeliamas į politinį lygmenį, kiekvienam niežti nagus daryti politinį šou. Kai kam kyla pagunda politikuoti ir pirkti dramblį. Kalbu apie Tvarkos ir teisingumo frakciją. Sprendimų neieškoma, o norima pigiai papolitikuoti. (...) Pats direktorius politikuoja. Pats direktorius pasijuto politiku“, - kalbėjo miesto vadovas.

O teiginius, kad Kaunui nesuderinus detaliojo plano zoologijos sodas bus perkeltas kitur, A. Kupčinskas taip pat vadino populistiškais. Anot jo, parkui toks sprendimas būtų per brangus. „Čia grynas populizmas. Kiek kainuotų zoologijos sodo iškėlimas? Populistiškai sakoma, kad dabar prarasime lėšas. Jūs man parodykit, kurioje eilutėje guli dabartinės lėšos. Visiškas populizmas ir daugiau nieko“, - rėžė politikas, pridėjęs, kad vis dėlto, jo nuomone, zoologijos sodas turėtų likti ten, kur yra dabar.
Aurimas Didžiokas, Lietuvos zoologijos sodo direktorius

Lietuvos zoologijos sodo vadovas A. Didžiokas, GRYNAS.lt atskleidęs, kad parko rekonstrukcijai planuojama išleisti maždaug 42 mln. Lt, sutiko, kad kol kas su savivaldybe rasti bendro sprendimo nesiseka. Nepaisant to, jis tikisi, kad artimiausiu metu kompromisas bus surastas: „Dėl detaliojo plano kreiptasi į savivaldybę. Ir turim, ką turim. Manau, kad šis klausimas bus išspręstas“, - sakė pašnekovas.


V. Mazuronis prakalbo apie zoologijos sodo iškėlimą

Tačiau aplinkos ministras Valentinas Mazuronis laikėsi kur kas principingesnės pozicijos. Anot jo, gatvių tvarkymu turi rūpintis pati savivaldybė ir to reikalauti iš zoologijos sodo nėra jokio pagrindo. Todėl jis įsitikinęs, kad duobėtų Kauno gatvių tvarkymui parkas neskirs nė cento.

„Gatvių tvarkymas yra savivaldybės funkcija, savivaldybės pareiga. Jei pavyks gauti pinigus, jie bus naudojami tik zoologijos sodo atnaujinimui. Aš tą merui pasakiau labai aiškiai. Mero bandymas zoologijos sodo dėka išspręsti miesto problemas man neatrodo visai logiškas. Jeigu meras turi bėdų dėl infrastruktūros, turi kreiptis į Susisiekimo ministeriją. Mes tikrai neužsiiminėsime darbais, kuriais turi užsiiminėti savivaldybė. Manau, kad meras vietoj bandymų spręsti papildomus klausimus, turėtų konstruktyviai dirbti, kad būtų naudos tiek Lietuvai, tiek Kaunui“, - kalbėjo V. Mazuronis.
V. Mazuronis
Mero bandymas zoologijos sodo dėka išspręsti miesto problemas man neatrodo visai logiškas. Jeigu meras turi bėdų dėl infrastruktūros, turi kreiptis į Susisiekimo ministeriją. Mes tikrai neužsiiminėsime darbais, kuriais turi užsiiminėti savivaldybė.

Pasak jo, jei vis dėlto zoologijos sodui su miesto vadovais sutarti nepavyktų, parkui būtų ieškoma kitos vietos. Ir, ministro nuomone, dėl to labiausiai nukentėtų Kaunas. „Jei Kaunui tokie pinigai nebus reikalingi, ieškosim sodui kitos vietos. Tačiau šitas sodas yra istorinis ir aš, manau, kad mes sutarsim“, - teigė aplinkos ministras, pridėjęs, kad alternatyvių vietų kol kas neieškoma.

Specialistas: zoologijos sode ir be kelių yra ką remontuoti

Tokios pačios pozicijos laikėsi ir Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius, atsakingas už Lietuvos zoologijos sodus. Anot jo, neverta tikėtis, kad už zoologijos sodui skirtus pinigus bus tiesiamos gatvės.

„Negalima svarstyti to, kad tikslinė parama, kurios tikimasi zoologijos sodui modernizuoti, gali būti panaudota ne zoologijos sode. Sunku įsivaizduoti, kad lėšos būtų naudojamos ne ten, kam jos yra skirtos. Noriu, kad visi žinotų, jog lėšos skirtos tikrai ne tam“, - dėstė pašnekovas.

 Selemonas Paltanavičius
Kaip teigė ministerijos darbuotojas, gatvė, besiribojanti su zoologijos sodu, nenaudojama daugiau nei 20 metų ir tai tikrai nėra didelė problema. Jo žodžiais tariant, Kaune esančiame zoologijos sode problemų netrūksta, todėl pinigų pertekliaus tikrai nebus. „Zoologijos sodas turi savo teritoriją ir problemas. Jų yra daug. Laukia daugybė darbų. Ir jie labai dideli. Praktiškai numatyta sukurti visiškai naują zoologijos sodą. Darbai praktiškai prasidėtų 2015 m. ir baigtųsi 2020 m.“, - tikino S. Paltanavičius.

Artimiausiu metu, jo teigimu, suintensyvės derybos, kurios, tikimasi, duos apčiuopiamų rezultatų. „Aš tikiuosi, kad galiausiai mes galėsime turėti tokį zoologijos sodą, apie kurį visi svajojame“, - reziumavo pašnekovas.

A. Ručienė: taip stabdomos investicijos

Zoologijos sodo pozicijas stojo ginti ir Kauno miesto tarybos narė, „tvarkietė“ Aušra Ručienė. Pasak jos, jeigu parko vadovas paklustų mero reikalavimams, darytų nusikaltimą. „Meras reikalauja, kad zoologijos sodo sąskaita būtų sutvarkytos Kauno gatvės. Zoologijos sodo vadovas negali elgtis nusikalstamai ir ES lėšas jis privalo naudoti pagal paskirtį. Jeigu jis tas lėšas naudos miesto sutvarkymui, jo atžvilgiu turės būti pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - aiškino politikė.

Aušra Ručienė
Ji piktinosi, kad savivaldybė neparėmė plačiai išviešintos akcijos „Pirk dramblį“, kurios metu surinkti pinigai buvo skirti zoologijos sodui paremti. A. Ručienės teigimu, parko vadovas kreipėsi į savivaldybę, kad ji skirtų bent 10 tūkst. Lt paramą. Tačiau šis prašymas, jos žodžiais tariant, taip ir liko neišgirstas.
Jai apskritai kelia nuostabą koalicijos partnerių konservatorių deleguoto mero A. Kupčinsko pozicija zoologijos sodo atžvilgiu. Ir savivaldybės nenorą derinti detaliojo plano „tvarkietė“ vadina investicijų į Kauną stabdymu.
A. Ručienė
Kaune yra zoologijos sodas, bet galima pamanyti, kad Kaunui jo visai nereikia. Kaunas užkonservuotas miestas. Kodėl jį nenorima paversti šiuolaikišku miestu? Niekaip negaliu to suprasti. Bet žvėrys gi nebalsuoja. Vienas iš miesto vadovų taip ir pasakė.

„Reikia patvirtinti detalųjį planą, kad būtų galima gauti paramą. Bet kiek suprantu, savivaldybė neketina to daryti – delsiama. Direktoriui liepiama pasirašyti sutartį, kuria įsipareigojama tvarkyti Kauno miesto gatves. Visiškas absurdas. Kaune yra zoologijos sodas, bet galima pamanyti, kad Kaunui jo visai nereikia. Kaunas užkonservuotas miestas. Kodėl jį nenorima paversti šiuolaikišku miestu? Niekaip negaliu to suprasti. Bet žvėrys gi nebalsuoja. Vienas iš miesto vadovų taip ir pasakė“, - GRYNAS.lt tikino A. Ručienė.

Pasidomėjus, ar esminiai nesutarimai dėl parko netrukdo su konservatoriais Tvarkos ir teisingumo frakcijai dirbti bendroje koalicijoje, politikė teigė, jog jos kolegos, būdami valdžioje, neprotingiems sprendimams stengiasi užkirsti kelią.

„Mes dėl to ir kovojam. Pažiūrėkit, kaip mes stengiamės. Jei ne mes, labai tyliai viskas nuplauktų į šoną. Žvėreliai patys savęs neapgins“, - aiškino politikė.