Vilniuje įsikūręs jaunųjų gamtininkų centras rengia įvairias akcijas moksleiviams, supažindina juos su augalų bei gyvūnų priežiūra ir savo teritorijoje turi zoologijos sodą su keliais šimtais gyvūnų bei paukščių rūšių. Šalia egzotiškų povų bei auksinių fazanų anksčiau guviai bėgiojo ir beždžionėlė, tačiau liepos mėnesio pradžioje ji dingo.

Dažnai su vaikais gyvūnų pasižiūrėti atvykstanti gamtininkų centro lankytoja Giedrė S. iškart pastebėjo, jog nėra vaikų mylimos makakų šeimos beždžionės - Čito. Paklausinėjusi centro darbuotojų, moteris sužinojo, jog beždžionėlė greičiausiai buvo užbadyta peiliu naktį besilinksminusių jaunuolių kompanijos.

Veterinarų išvados – beždžionė mirė nuo durtinių žaizdų

„Iš atostogų grįžau liepos 15-ąją ir iškart pastebėjau, kad nėra bedžionėlės, - kalbėjo moteris. – Paskambinus į gamtininkų centrą, jų darbuotoja tvirtino, jog dar neaišku, kaip gyvūnas žuvo ir pasiūlė nesikišti ne į savo reikalus. Tuomet apie šį incidentą pranešėme Veterinarijos ir maisto tarnybai, Švietimo ir mokslo ministerijai, Aplinkos apsaugos ministerijai bei gyvūnų globos tarnybai „Pifas“.
Giedrė S.
Norisi, kad ši žinia pasirodytų žiniasklaidoje vien todėl, kad tie, kurie tai padarė suvoktų, kad neliks nežinomi. Dabar jie turbūt jaučiasi ereliai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų gerovės ir sveikatingumo skyriaus atstovo Giedriaus Blekaičio, teigimu, jaunųjų gamtininkų centro direktorė į policiją kreipėsi tik tuomet, kai kilo nepasitenkinimas dėl nuslėptos beždžionės mirties priežasties.

G. Blekaitis taip pat patvirtino, jog beždžionėlė buvo subadyta: „Manau, kad centro direktorė norėjo nuslėpti. Jau yra gautos veterinarijos gydytojų skrodimo išvados ir jose nurodyta, kad gyvūnas mirė nuo durtinių žaizdų.“

Didžiausia problema – gyvūnų saugumas

VMVT atstovo nuomone, jaunųjų gamtininkų centre saugumas yra didelė problema. Čia dirbantis sargas, anot jo, nesugeba užtikrinti didelės teritorijos apsaugos. „Į teritoriją gali patekti ne lankytojai, o visiškai su gyvūnų priežiūra nesusiję asmenys ir ne darbo metu“, - konstatavo G. Blekaitis.

Jis teigė, jog centro direktorei siūlyta samdytis specializuotą apsaugos įmonę. Jis taip pat patikino, jog kitų didesnių pažeidimų ar panašių gyvūnų sužalojimo atvejų centre neužfiksuota, o centrą lankantys moksleiviai ir vasaros metu uoliai prižiūri gyvūnus.

„Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro teritorija, kurioje laikomi gyvūnai yra neaptverta. Vakarais „chebrytės“ ten geria. Ir apskritai – juk gali ateiti su šautuvu ir iššaudyti visus gyvūnus aplink. Visus egzotinius paukščius, - svarstė dažnai į centrą su vaikais užsukanti Giedrė S. - Kaip suprantu, visai šiai teritorijai tėra vienas sargas, bet vėl – nejau jis eis tramdyti įsisiautėjusių galvijų gaujos?“
G. Blekaitis
Manau, kad centro direktorė norėjo nuslėpti. Jau yra gautos veterinarijos gydytojų skrodimo išvados ir jose nurodyta, kad gyvūnas mirė nuo durtinių žaizdų.

Vilniaus apskrities prokuratūros prokuroras Paulius Paukštys patvirtino, jog apie įvykį gautas pareiškimas iš gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“. Kad apie įvykį būtų pranešęs gamtininkų centras, prokuroras duomenų neturėjo. Kadangi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, P.Paukštys kol kas negalėjo atskleisti jokių duomenų apie įvykį.

Geri norai – veltui

Jaunųjų gamtininkų centro direktorės pareigas laikinai einanti Albina Niuniavičienė pirmadienį jau rodė įvykio vietą iš prokuratūros atvykusiai tyrėjai. Ji pažadėjo įvykį pakomentuoti vėliau.

Gamtininkų centro lankytoja Giedrė S. svarstė, ar verta laikyti gyvūnus, jei nei jiems, nei juos saugantiems darbuotojams neužtikrinamas saugumas. Ji patarė gamtininkų centro vadovybei ieškoti rėmėjų, kurie padėtų aptverti teritoriją.

„Norisi, kad ši žinia pasirodytų žiniasklaidoje vien todėl, kad tie, kurie tai padarė, suvoktų, kad neliks nežinomi. Dabar jie turbūt jaučiasi ereliai. Į šį gamtininkų centrą ateiname beveik kiekvieną dieną, vaikai labai myli tuos gyvūnus ir, žinoma, labiausiai žavėjosi beždžione, - apgailestavo Giedrė S. – Gyvūnų gausėjo, nes gamtininkai priglausdavo sergančius ar sužeistus. Bet kam ta gera širdis, jei bet kas atėjęs gali taip išsityčioti?“

Prokuroras P. Paukštys tvirtino, jog už žiaurų elgesį su gyvūnais gali būti skiriama piniginė bauda, viešieji darbai arba griežčiausia – laisvės atėmimo iki vienų metų bausmė.

Gamtininkų centre gyvenęs beždžioniukas Čitas.