Ketvirtadienio ryte Seimas balsų dauguma pritarė naujam Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo variantui. Už jį balsavo 108 Seimo nariai iš 109.

Įstatymu nustatyta, jog nuo šiol gamintojai turės teiki ataskaitas Vyriausybei apie tai, kaip tvarko savo gaminių pakuotes. Taip pat jie per žiniasklaidos priemones ar kitais būdais turės vartotojus informuoti, kur reikėtų atiduoti pakuotę perdirbimui, skatinti rūšiuoti pakuočių atliekas bei paaiškinti pakuočių ženklų reikšmes.

Šiuo įstatymu detaliau apibrėžtos pakuočių gamintojų, atliekų tvarkytojų, atliekų perdirbėjų bei pakuočių vartotojų sąvokos.

Įstatyme numatoma, jog produktų, prekių gamintojai ar produktų importuotojai turėtų naudoti aplinkos neteršiančius produktus bei gamybos technologijas, gaminti kuo mažesnės masės pakuotes, stengtis, kad didesnė pakuotės dalis būtų iš perdirbamų medžiagų bei kad produkto pakuotę būtų galima panaudoti energijai gauti. Taip pat reikalaujama, kad deginant pakuotę į aplinką išsiskirtų kuo mažiau kenksmingų medžiagų. Šių medžiagų kiekį pakuotėse nustato Vyriauybės įgaliota institucija.

„Nutarta, kad pakuotė turės atitikti vyriausybės nustatytus reikalavimus. Negalėjome pritaikyti tam tikrų griežtesnių standartų pakuotėms, nes tiesiog Lietuvoje šie standartai dar nėra įvesti, - portalui GRYNAS.lt yra sakęs Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, Seimo narys Jonas Šimėnas. - Už tai (pakuočių atliekų tvarkymą bei perdirbimą red. past.) lyg ir atsakingi gamintojai bei importuotojai, tačiau kam? Kai valstybei bus paskirtos baudos už Europos Sąjungos direktyvų nevykdymą, ji juk negalės kreiptis į gamintojus. Norime išgryninti šiuos dalykus ir dar – suteikti galimybę savivaldybėms dalyvauti pakuočių tvarkyme savarankiškai, be tarpininkų.“

Įstatymas įsigalios nuo 2012-ųjų sausio 1 dienos.