Prietaisai su didžiuliais ekranais turės naudoti mažiau energijos. Konkretus kiekis elektros energijos, kurią jie galės sunaudoti, apibrėžtas Europos Sąjungos energijos efektyvumo direktyvoje. ES ekspertai sako, kad naujosios „ekodizaino“ taisyklės padės gyventojams sutaupyti maždaug 8 milijardus eurų išlaidų už elektros energiją.

Bręsta dar vienas konfliktas

Po televizorių turėtų sekti naujos taisyklės virduliams, skrudintuvams ir plaukų džiovintuvams. Jas ketinama pristatyti ateinančiais metais.

Na o nauji standartai televizoriams įsigalios jau 2016-ųjų birželį ir nustatys aukštesnius energijos efektyvumo reikalavimus.
Manoma, kad naujieji reikalavimai taip pat paveiks ir kompiuterių monitorių gamintojus. Pastaruoju metu monitoriai vis dažniau naudojami ir stebėti televizijos programoms. Taigi, jie taip pat turės naudoti mažiau elektros energijos.
Skaičiuojama, jog televizoriai sunaudoja iki 10-tadalio namų ūkio energijos ir pastaraisiais metais jų sunaudojamos elektros energijos dalis tik auga. Tai vyksta dėl papildomų funkcijų, kurias gamintojai įdiegia į televizorius, pavyzdžiui, kad ekrane galima naršyti internete.
Citata

„Mes labai džiaugiamės, kad šiuo klausimu pagaliau rimtai diskutuojama. Sveikiname sprendimą įpareigoti didelių televizorių ekranų gamintojus, kad jie pasiektų aukštesnį energijos efektyvumo lygį, kad jų gaminiai turėtų aukštesnę energijos klasę“, - sakė Stephane Arditi, Europos aplinkosaugos biuro produktų vadovė.

Televizorius gaminančias kompanijas vienijanti asociacija portalo theguardian.com žurnalistams sakė vis dar nagrinėjanti pasirodžiusią informaciją ir negalinti jos komentuoti. Tačiau panašu, kad bręsta dar vienas verslininkų ir valdininkų mūšis dėl vadinamosios „ekodizaino“ direktyvos.

Nauja ataskaita, kuri apibrėš, kokiems dar prietaisams bus pradėti taikyti energijos suvartojimo apribojimai, turėtų pasirodyti šio gruodžio viduryje.
Televizoriai turi vis daugiau funkcijų, kartu ir vartoja daugiau elektros energijos

Televizorius „suvalgo“ dešimtadalį visos reikiamos elektros energijos

Naujasis Europos Komisijos viceprezidentas Fransas Timmermansas skeptiškai įvertino jau anksčiau įsigaliojusius reikalavimus dulkių siurblių galingumui. Jo nuomone, šie reikalavimai buvo pernelyg „globėjiški“. Toks požiūris nepatiko kai kurioms aplinkosaugos organizacijoms.

Europos aplinkosaugos biuro atstovų nuomone, dabartinis pasiūlymas suskirstyti televizorius pagal energinio naudingumo klases iki 2020-ųjų nėra pakankamai ambicingas. Jei žymėti televizorius pradėsime tik nuo 2020-ųjų, rinkoje anksčiau ir neatsiras energiškai efektyvių prietaisų.

Skaičiuojama, jog televizoriai sunaudoja iki 10-tadalio namų ūkio energijos ir pastaraisiais metais jų sunaudojamos elektros energijos dalis tik auga. Tai vyksta dėl papildomų funkcijų, kurias gamintojai įdiegia į televizorius, pavyzdžiui, kad ekrane galima naršyti internete. 

Žinoma, pokyčiai vyksta ir todėl, kad gyventojai vis daugiau laiko praleidžia prie televizorių ekranų.
Pagal Didžiojoje Britanijoje neseniai atliktą „CoolProducts“ organizacijos tyrimą, Europos namų ūkių televizoriai šiuo metu sunaudoja tiek elektros energijos, kiek visiems Portugalijos ir Švedijos namų ūkiams reikia visiems elektros energijos poreikiams patenkinti.

Pagal naujuosius Europos Komisijos paskelbtus standartus, televizoriai turėtų sunaudoti 75 teravatvalandėmis mažiau elektros energijos. O tai būtų visai neblogas pasiekimas vartotojų – o kartu ir klimato – labui.

GRYNAS.lt kalbinti Lietuvoje veikiantys buitinės technikos pardavėjai aiškino, kad uždraudus pardavinėti galingus dulkių siurblius, jų prekybos centruose neliko.

Tačiau jie to visai nesureikšmino. Esą gerai siurbia ir mažesnio galingumo prietaisai. Todėl žmonės tikrai ir įsigaliojus draudimui, padėsiančiam mažinti elektros energijos suvartojimą, iš ko pasirinkti.

Pašnekovai teigė, kad ir pirkėjai dėl to nesiskundžia. O dėl galingų televizorių uždraudimo, pardavėjai laikėsi skeptiškesnės nuomonės. Esą ši priemonė nebūtų tokia efektyvi, kaip galingų dulkių siurblių prekybos uždraudimas. Tačiau jie pridėjo, kad dabar galutinį sprendimą turi priimti Europos Sąjunga.