Europos Parlamentas (EP) balsavo dėl reglamento, kuris nuo 2013-ųjų turėtų riboti fosfatų naudojimą plovikliuose, o nuo 2015 m. - šis ribojimas įsigalios ir indaplovėse naudojamiems produktams. Už tokį sprendimą balsavo 631 europarlamentaras ir tik 18 buvo prieš. Pasak EP narės Radvilės Morkūnaitės, tai gera žinia Baltijos jūrai, kurios vandenys stipriai kenčia nuo taršos fosforo junginiais, sukeliančiais dumblėjimą. 

„Nors jūros taršos fosforo junginiais ir Lietuvos rinkai tiekiamų ploviklių tiesiogines sąsajas ne vienerius metus kėlė tiek gamtosaugininkai, tiek nevyriausybinės organizacijos, deja, tenka pripažinti, kad mūsų šalies politikams savo iniciatyva nepakako ryžto šią problemą spręsti, kaip tai padarė ne viena Baltijos jūros regiono valstybė“, - teigia europarlamentarė. 

R.Morkūnaitės teigimu, įprastų skalbimo priemonių bei indų plovimo skysčių sudėtyje paprastai yra 30-40 proc. fosfatų, kurie sudaro pusę visų namų ūkio chemikalų, patenkančių į mūsų jūrą.
„Tad per metus į Baltiją suplaukia apie 16 tūkstančių tonų fosforo. Kai kurios ES valstybės jau dabar riboja fosfatų naudojimą, tačiau maksimalios ES valstybėse leidžiamos normos gerokai skiriasi“, - pasakoja R.Morkūnaitė. 

GRYNAS.lt jau skelbė, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, kurioje vis dar nėra uždrausta ar kaip nors ribojama naudoti fosfatus buitinės chemijos ar kosmetikos priemonėse. Tarptautinės Europos muilų, ploviklių ir priežiūros priemonių asociacijos duomenimis, lietuviai pirmauja fosfatų suvartojimo kiekiais. Vidutinis mūsų šalies gyventojas per metus sunaudoja apie 0,33 kg fosforo. Tuo metu Suomijoje vienam gyventojui vidutiniškai tenka apie 0,09 kg (Lietuvos gamtos fondo duomenimis).

Europos komisija jau anksčiau svarstė klausimą, dėl laipsniško fosfatų mažinimo arba visiško jų uždraudimo. Po tokių svarstymų fosfatų kiekį plovikliuose riboja Belgija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai bei Austrija.

Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Lauros Stančės teigimu, kai kurie gamintojai tiekia produkciją ir į Lietuvą, ir į Vokietiją, tačiau vokiečiai gauna skalbimo priemones su mažesniu fosfatų kiekiu, nei lietuviai,kadangi Vokietijos teisės aktuose nustatyti apribojimai šių medžiagų naudojimui.

Anot europarlamentarės R. Morkūnaitės, įsigaliojus naujajam reglamentui rinkoje turės išnykti buitiniai skalbinių plovikliai, kuriuose vieno skalbimo metu fosforo kiekis viršys pusę gramo.

R.Morkūnaitė po blasavimo taip pat akcentavo, kad šis sprendimas duos dar daugiau naudos, jei bus siekiama lygiagrečiai tobulinti nuotekų surinkimo ir valymo įrenginius, nes tik derindami šias dvi priemones galime tikėtis, kad sumažinsime „žydinčių“ vandens zonų plotus.

Visoje ES taikomu reglamentu šiandien EP patvirtinta pozicija taps tada, kai jai pritars ir Europos Sąjungos Taryba. Šis procesas gali užtrukti apie metus.