Oficialiame dokumente patvirtinama, kad EK pasiryžusi laikytis 2003 m. Tarybos ir Europos Parlamento nustatyto termino, ir nurodoma, kaip ji ketina toliau remti šios srities mokslinius tyrimus ir inovacijas bei visame pasaulyje propaguoti gyvūnų gerovę.

Už sveikatos ir vartotojų reikalų politiką atsakingas EK narys Tonio Borgas sakė: „Kovo 11-ąją įsigaliojantis visiškas prekybos tokiais gaminiais draudimas yra svarbus signalas apie tai, kaip Europa vertina gyvūnų gerovę. Komisija pasiryžusi toliau remti alternatyvių metodų kūrimą ir bendradarbiauti su trečiosiomis šalimis, kad jos būtų raginamos sekti Europos pėdomis. Tai – puiki galimybė Europai parodyti pavyzdį, kaip atsakingai diegti kosmetikos srities inovacijas nedarant jokių kompromisų dėl vartotojų saugos.“

Kaip praneša BBC, draudimas galios visai kosmetikai ir jos ingridientams, kurie yra parduodami ES, nepaisant to, kurioje pasaulio šalyje buvo vykdomi kosmetikos bandymai su gyvūnais. 27 ES narėse toks draudimas galiojo nuo 2009 m, tačiau nuo šiol toks draudimas galios ir visoms ES partnerėms, kurios tiekia savo kosmetiką į ES rinką.

Už gyvūnus teises kovojanti pasaulinė organizacija BUAV sako už tokį draudimą kovojusi daugiau kaip 20 metų, todėl įsigaliojusiu dokumentu esanti itin patenkinta.
Citata
Iki šiol plačiausiai eksperimentiniais bandymams gaminant kosmetiką ES buvo naudojamos pelės ir žiurkės, jos sudarė daugiau kaip pusę visų laboratorinių testavimų „žaliavos“.

Nepaisant džiugių žinių, BUAV atkreipia dėmesį, kad pasaulyje bandymai su gyvūnais gaminant kosmetiką dar vis plačiai paplitę, todėl tikina, kad reikėtų siekti pasaulinio kosmetikos su gyvūnais testavimo draudimo.

Iki šiol plačiausiai eksperimentiniais bandymams gaminant kosmetiką ES buvo naudojamos pelės ir žiurkės, jos sudarė daugiau kaip pusę visų laboratorinių testavimų „žaliavos“.

Nors draudimas testuoti su gyvūnais ES galiojo nuo 2009 m., buvo taikomos kelios išimtys – kosmetikos kompanijos galėjo naudoti gyvūnus kosmetikos bandymams, tirdami jų toksiškumą žmogui, kuris gali sukelti vėžį. Nuo 2013 kovo 11-osios tokio pobūdžio bandymai taip pat draudžiami.

Kosmetikos kūrėjų atstovai sako, kad toks draudimas silpnina jų konkurencingumą pasaulinėje rinkoje. „Cosmetics Europe“ vadovas Bertilas Heerinkas, kalbintas naujienų agentūros „Associated Press“, situaciją komentavo šitaip: įteisinant šį draudimą, EU kelia grėsmę kosmetikos pramonės gebėjimui diegti naujoves“.

Lietuvos gyvūnų teisių asociacijos vadovė Brigita Kymantaitė pabrėžė, jog tai - gyvūnų teisių pergalė tik Europos sąjungos zonoje. Kadangi didžiosios pasaulio kompanijos grečiausiai toliau atliks bandymus su gyvūnais, vis dar reikėtų išlikti budriems renkantis kosmetika, jei Jums svarbus jos gamintojų požiūris į gyvūnų teises.

„Yra kompanijų, kurios didžiuojasi užrašais „Cruelty free“ („Pagaminta be žiaurumo“, Nebandyta ant gyvūnų“, angl.), tačiau iš tiesų yra dukterinės kompanijos didelių korporacijų, kurios atlieka bandymus su gyvūnais. Rekomenduočiau žiūrėti ne tik į etiketes, tačiau ir pasidomėti bendrovės istorija, jos priklausomybe kitoms bendrovėms. Didžiosios kosmetikos gamintojos jau yra įėję į tokias rinkas, kaip Kinijos, JAV, tad jos greičiausiai tiesiog netieks naujų kosmetikos gaminių Europai, tačiau bandymus atlikinės“, - svarstė B. Kymantaitė.