Pasaulinio gamtos fondo įsteigto parkų tinklo nariais gali tapti teritorijos, turinčios ne mažiau nei dešimt hektarų laukinės gamtos, ir šalia pat besivystantį ekologinį turizmą.

„Kol kas dabar Čepkelių rezervate yra virš 4 tūkstančių rūšių augalų ir gyvūnų, dar visiškai netyrinėti grybai. Dzūkijos nacionaliniame parke yra apie 700 rūšių grybų, tai matyt po tyrimų Čepkelių raiste skaičius dar padidės“, – apie Čepkelių gamtinio rezervato ekosistemą kalbėjo Dzūkijos nacionalinio parko Gamtos skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė.

Anot gamtosaugininkų, kai kurie Dzūkijos parko pušynai, nepaliesti žmogaus daugiau nei šimtą metų, labiausiai traukia užsienio turistus. Tad tikimasi, kad jų dabar bus dar daugiau.

„Ir tradicijos, amatų mokymai, kulinarinis paveldas yra nacionaliniame parke. Galima sakyti, kad rezervatas, laukinė gamta yra kaip masalas, kuris traukia turistus, o jie palieka pinigėlius kaimuose mūsų“, – mąstė Dzūkijos nacionalinio parko Gamtos skyriaus vedėjas M. Lapelė.

„Šiuo metu mes rengiame kriterijus pagal kuriuos mes turėsime vertinti kaimo turizmo sodybas, jos turėtų būti autentiškos, teikti kulinarinio paveldo paslaugas“, – sakė Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius.

Europje yra dvylika saugomų elitinių teritorijų – Suomijoje, Švedijoje, Gruzijoje, Portugalijoje, Italijoje, Estijoje,Rumunijoje, Bulgarijoje ir dabar viena Lietuvoje.