Valstybės lėšos skiriamos Dykumos vėžlių apsaugos centrui baigia išsekti. Neturėdami kitos išeities, pareigūnai planuoja centrą uždaryti, o šimtus vėžlių, kuriais rūpinosi nuo 1990 metų, kai rūšis buvo įtraukta į Saugomų rūšių sąrašą, - užmigdyti. Dykumos krūmynais apžėlusi beveik 90 hektarų užimanti vėžlių prieglauda ateinančiais mėnesiais nustos priiminėti naujus globotinius, o dauguma tų, kurie bus pristatyti rudenį, užmigs amžinu miegu. 
Citata
Nuo žemės pakeltas vėžlys dažnai iš streso netenka viso sukaupto vandens kiekio, kurio jam užtektų dykumoje išgyventi metus. Todėl turistams ir vietiniams skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės už gyvūnų sutrikdymą.

Kuo daugiau statybų - tuo sotesni vėžliai

Šie vėžliai tapo viena iš paskutinių JAV būsto paskolų burbulo aukų. Dykumos vėžlių apsaugos ir tyrimų centras buvo išlaikomas JAV Žemėvaldos biuro (Bureau of Land Management, - angl.) iš mokesčių surinktų iš projektų vystytojų, sutrikdžiusių vėžlių buveines valstybei priklausančiose žemės sklypuose.
Dykumos vėžlių apsaugos ir tyrimų centras

Praėjusį dešimtmetį pietinę Nevados valstijos dalį apėmęs statybų bumas praturtino vėžliams skirtą biudžetą. Tačiau kilus ekonominei krizei, būstų rinka susitraukė, o Biuras ir vietinė valdžia nebeišgalėjo surinkti 1 milijono dolerių (apie 2.6 milijono litų) reikalingų metiniam centro išlaikymui. Per paskutinius 11 mėnesių į biudžetą iš vystytojų mokesčių buvo surinkta vos 290 tūkst. dolerių (apie 750 tūkst. litų).

„Lėšos mažėja, o vis daugiau ir daugiau vėžlių yra apgyvendinama centre, - taigi situacija tik blogės, “ - teigė Biuro atstovė Hillerie Patton. Mokslininkai šiuo metu tiria 1400 prieglaudos gyventojų ir bando nustatyti, kurie yra pakankamai sveiki, kad būtų paleisti į laisvę. Pareigūnai planuoja, kad ruošiantis centro uždarymui 2014-ųjų pabaigoje, per artimiausius mėnesius teks užmigdyti apie pusę centro gyvūnų.

Pražūtinga prekybos centrų ir turistų kaimynystė

Dykumos vėžliai teritorijoje, dabar sudarančioje pietvakarių Jungtines Amerikos valstijas, gyvena daugiau nei 200 milijonų metų. Nepaisant tokios ilgos evoliucinės istorijos, ekologai teigia, kad apsaugos centro uždarymas šių gyvūnų populiacijas, įsikūrusias pietinėje Nevados valstijos dalyje paveiks ypač skausmingai. Viena iš pagrindinių to priežasčių – kelios gyvūno evoliucijos eigoje išsivysčiusios savybės, kurios vėžliui trukdo prisitaikyti gyventi prekybos centrų, naujų gyvenviečių ir saulės energijos jėgainių kaimynystėje.

Pirmiausia, nuo žemės pakeltas vėžlys dažnai iš streso netenka viso sukaupto vandens kiekio, kurio jam užtektų dykumoje išgyventi metus. Todėl turistams ir vietiniams skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės už gyvūnų sutrikdymą. Taip pat, gyvūną perkėlus į kitą vietą, jis visada žūtbūt bandys sugrįžti į savo urvą. Tokios kelionės metu dažnas vėžlys yra sužalojamas ar miršta. Be to, dykūmų vėžliai lengvai suserga kvėpavimo takų ir kitomis ligomis. 
Mokslinė darbuotoja Pamela Flores vertina vėžlio sveikatą

Buvę naminiai vėžliai laukinėje gamtoje neišgyventų

Manoma, kad šiuo metu yra išlikę apie 100 tūkst. vėžlių, palyginus su milijonais gyvūnų, kadaise raususių urvus Jutos, Kalifornijos, Arizonos ir Nevados valstijose. Anksčiau vėžliai buvo taip paplitę, kad lankytojai, juos rinkdavo kaip suvenyrus. Tačiau dauguma netruko įsitikinti, jog šie baikštūs žolėdžiai yra nelabai tinkami auginti namuose (jau vien dėlto, kad gali išgyventi virš 100 metų). Kai rūšis Saugomų rūšių sąraše buvo įvardinta kaip nykstanti, žmonės suskubo vėžlius grąžinti. 

Citata
Mokslininkai šiuo metu tiria 1400 prieglaudos gyventojų ir bando nustatyti, kurie yra pakankamai sveiki, kad būtų paleisti į laisvę. Pareigūnai planuoja, kad ruošiantis centro uždarymui 2014 m. gale per artimiausius mėnesius teks užmigdyti apie pusę centro gyvūnų.

Tokie buvę naminiai gyvūnėliai ir sudaro daugumą Dykumos vėžlių apsaugos centro gyventojų. Čia jie leidžia dienas stebėdami laukinius kiškius ir slėpdamiesi nuo dykumos saulės specialiai tam į žemę įkastuose plastiko vamzdžiuose. Dauguma gyvūnų jau negali būti paleisti į laisvę – sunkiai serga arba yra per silpni savarankiškai išgyventi. 

Mokslininkai apgailestauja, jog populiacijos gaivinimas pasitelkiant lėšas iš vystomų statybų projektų nepasiteisino. Šiuo metu bandoma išsaugoti bent jau tyrimų centrą, tam ieškoma alternatyvių finansavimo šaltinių.