Rangovams užvilkinus statybos darbus, naujų dumblo apdorojimo technologijų įrengimas Kėdainių rajone ėmė strigti. Projekto vykdytojų UAB „Kėdainių vandenys“ atstovų teigimu, dėl rangovų neveiklumo statybos darbai vėluoja, tačiau tikimasi, jog atsilikimas bus įveiktas.

„Kol kas rangovų darbo sparta kelia nerimą. Jau projekto pradžioje strigo projektavimo darbai ir jų derinimas, o dabar atsirado kliuvinių statybvietėje. Nuo praėjusių metų pabaigos, kai įsigaliojo naujas darbų vykdymo grafikas, fiksuojamas daugiau nei mėnesio atsilikimas, o jei lyginti su pirminiu grafiku, vėlavimas siekia apie pusmetį“, - sakė UAB „Kėdainių vandenys“ vadovas Kęstutis Vaitkevičius.

Jo teigimu, galutinis darbų užbaigimo terminas pagal sutartį nebus keičiamas, tad rangovas, norėdamas įvykdyti sutartį, turės rasti būdų, kaip likviduoti atsilikimą „Šiai dienai reikalingi darbo brėžiniai bendriesiems darbams, pamatų rengimui yra užbaigti ir patvirtinti, tad vilkinimas, mūsų nuomone, neturi jokio pagrindo. Iš mūsų pusės visi kaip projekto vykdytojo įsipareigojimai yra vykdomi, todėl tikimės, jog netrukus darbai įgaus pagreitį“, - pabrėžė K. Vaitkevičius.

Projekto „Kėdainių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ darbus atlieka Jungtinės veiklos grupė: UAB „Laugina”, UAB „Manfula“ ir „Dorset Green Machines BV“. Projekto vykdymo sutartis buvo pasirašyta 2010-ųjų gruodį. Iki 2012 m. pabaigos bus atlikta darbų už 22,8 mln. Lt (be PVM). Didžioji dalis lėšų skirta iš 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos.

Projekto metu bus pastatyti Kėdainių dumblo apdorojimo įrenginiai, kurių pajėgumas sieks 4 250 kg dumblo sausos medžiagos per parą. Kėdainių nuotekų valykloje statomi bendri dumblo mechaninio tankinimo ir sausinimo, pūdymo ir džiovinimo įrenginiai, o Kėdainių ir Josvainių nuotekų valyklose – gravitaciniai šių nuotekų valyklų dumblo tankintuvai.

Kaip informavo rangovai, šiuo metu parengta ir suderinta 65 proc. darbo projekto, atlikta dešimtadalis dumblo grandies rekonstrukcijos, įrenginėjamas dumblo priėmimo mazgas, taip pat dumblo persiurbimo, tankinimo ir sausinimo bei džiovinimo ir pūdymo mazgai. Kartu tvarkomi sklypo inžineriniai tinklai, dujų energetinis ūkis, įrenginėjama stoginė dumblui, vietinių nuotekų siurblinė.

Modernios dumblo tvarkymo technologijos Kėdainių rajone leis sumažinti dumblo grėsmę aplinkai bei užtikrins efektyvesnį žaliųjų atliekų perdirbimą. Anot ekspertų, netinkamai tvarkomas dumblas kelia pavojų aplinkai, teršia orą, vandenį ir dirvožemį.

Pastačius dumblo apdorojimo įrenginius sumažės aplinkos tarša, taip pat sumažės ir sandėliuojamo dumblo tūris. Iki šiol sandėliuojamas dumblas pūdamas skleisdavo įvairius kvapus, o užbaigus projektą, ši medžiaga bus pūdoma dirbtinai, biodujos bus surenkamos ir panaudojamos valyklos reikmėms – elektros bei šiluminės energijų gamybai, O patį dumblą bus galima panaudoti kaip aplinkos neteršiantį kurą, ar kaip vertingą trąšą, kadangi jame yra daug vertingų maistingųjų medžiagų. Be to, sumažintas neigiamas dumblo poveikis turės įtakos paviršiniams bei požeminiams vandenims, gruntui – dirvožemiui. Švaresnės aplinkos naudą pajus gyventojai Kėdainių mieste ir Josvainių bei Akademijos gyvenvietėse.