Tonos mūsų sukuriamų plastikinių atliekų išmetamos vandenynuose. Šių atliekų valymas yra daugelio mokslininkų ir valdžios institucijų rūpestis. Jau yra sugalvota keletas koncepcijų ir prototipų, įskaitant ir mažus robotus, kurie galėtų sutvarkyti šias jūrose esančias atliekas. Viena iš naujausių koncepcijų – jūrų gaudyklės (Marine Drone).

Ši koncepcija yra Elie Ahovi, Adrieno Lefebvre, Philomene Lambaere, Marion Wipliez, Quentino Sorelio ir Benjamino Lemoalo intelektinis produktas.

Jų sukurta įranga primena didelį tinklą. Iš tikrųjų, ji atrodo kaip nestandartinio dydžio tinklelis žuvims gaudyti. Šis įrenginys turi į tinklą įmontuotą jutiklį, kuris naudojamas plastiko atliekoms sunešti ir pašalinti nauju būdu.

Vienu metu šiukšlių paieškoms galės būti naudojamos kelios tokios gaudyklės. Kūrėjai teigia, kad specialus jutiklis neleis žuvims ir kitiems jūrų gyvūnams priartėti prie šio prietaiso.

Gaudyklėse taip pat yra įrengtos infragarso sistemos. Galingi akumuliatoriai tieks elektros energiją įrangai, todėl ji galės be perstojo veikti dvi savaites ar net ilgiau. Koncepcijos kūrėjų komanda taip pat teigia, kad gaudyklės neturės jokios neigiamos įtakos vandeniui.

Gaudyklė smulkioms plastiko atliekoms surinkti

Kol kas gaudyklės tik prototipo stadijoje. Jos išbandomos ir bus tobulinamos, kad pradėjus serijinę gamybą neatsirastų nenumatyto broko.

Tikimasi, kad šios gaudyklės padės pilnai išvalyti Didžiąją plastiko salą, dreifuojančią Ramiajame vandenyne. Net jei to pilnai padaryti ir nepavyktų, mokslininkai tikisi atliekų kiekį bent jau pastebimai sumažinti ir kontroliuoti.