Nors oro užterštumo rodikliai normų kol kas neviršija, aplinkosaugininkai ragina jau dabar pradėti valyti gatvių kelkraščius, kuriuose per žiemą susikaupė druskos ir smėlio klodai.

Vilniuje veš smėlį

Šią žiemą, kovojant su sniegu ir gatves padengusiu ledu, ant važiuojamųjų gatvių dalių ir šaligatvių buvo pripilta kaip niekad daug smėlio ir druskos. Kol medžiai dar nesužaliavo, ore sklandančioms dulkėms nėra kur nusėsti.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius pranešė, kad sostinėje jau pradėti gatvių valymo darbai – prieš kelias dienas centrinėje miesto dalyje buvo ardomos susikaupusios po žiemos sniego krūvos, kelkraščiuose susikaupęs smėlis šluojamas, kraunamas į sunkvežimius ir išvežamas į sąvartyną.

„Kai bus išvežta didžioji dalis smėlio, kelkraščiai bus valomi vakuuminėmis mašinomis. Jei leidžia oro sąlygos – nelyja, nesninga, nebešąla, nuo gatvių ašinių linijų susiurbiamas jau išdžiuvęs smėlis. Kaskart kaupiantis smėliui, procesas kartojamas“, - rašoma pranešime.

Vakuuminėmis mašinomis gatvių ašines linijas valo „Grinda“, o kelkraščius – miesto teritorijas tvarkančios įmonės. Šie darbai atliekami kiekvieną pavasarį, kai nebėra gatvių pakraščiuose ledo ir sniego.

Kaune valoma Centre

„Žiemą jaudinomės, kad vėjo nėra, kuris išsklaidytų dūmus, tai pavasarį nerimaujame, kad didelis vėjas pakelia nuo žemės dulkes, kurios šiomis dienomis išdžiuvo“, - pasakojo viešosios įstaigos „Kauno miesto aplinkos kokybės tyrimai" direktorius Juozas Kameneckas.

Visgi jis guodėsi, kad naktimis kaustantis nedidelis šaltukas druską ir smėlį laiko suspaudęs, todėl dulkės į orą taip lengvai nepakyla.

„Dieną šviečiant saulei tos dulkės džiūsta ir jau pamažu kyla aukštyn, tačiau padėtis dar nėra grėsminga. Kol dar medžių pumpurai nesusprogo, dulkes gerai nuplautų lietus“, - aiškino specialistas.

Pagrindinės Kauno gatvės nuo smėlio ir kitų nešvarumų, likusių nutirpus sniegui, pradėtos valyti jau šią savaitę. Pirmiausia valomos miesto Centre esančios gatvės.

Gatvėms, šaligatviams šluoti, kitoms miesto teritorijoms tvarkyti šiemet miesto biudžete skirta 6,155 mln. litų.

Oro tarša:

Penktadienį Vilniuje ir Kaune buvo fiksuojamas vidutinis oro užterštumas, Klaipėdoje – žemas užterštumo lygis.