Balandžio 21 d., šeštadienį, jau tradicine tapusi pavasarinė aplinkos švarinimo akcija ,,Darom” vėl pakvies lietuvius telktis šalies švarinimui. Penktąjį kartą šalyje vyksianti akcija bendram tikslui šiemet tikisi suvienyti daugiau nei dešimtadalį Lietuvos gyventojų.

Lietuva yra viena iš pirmųjų šalių, prieš 5- erius metus palaikiusių akciją ,,Darom”, ir viena iš keletos,- pavyzdingai ją kasmet rengiančių. Labai smagu, kad kiekvienais metais į mūsų kvietimą – vienytis šalies švarinimui - atsiliepia vis daugiau tautiečių. Tai įrodo, kad Lietuvoje žmonių sąmoningumas ir atsakomybė po truputėlį auga. Žmonės pamažu pradeda suvokti, kad esame atsakingi ne tik už tvarką savo kieme” – sakė akcijos ,,Darom’12” organizatorius Karolis Sargūnas.

Kaip ir kiekvienais metais, akcija ,,Darom” vyks visoje šalyje. Organizatoriai šiemet ypatingą dėmesį
sieks atkreipti į atliekų antrinio panaudojimo ir perdirbimo problemas: ,,Per penkerius metus, kai vyksta akcija, pastebėjome, kad situacija miestuose po truputėlį gerėja, nors ir labai nežymiai. Beveik 70 proc. akcijos metu surenkamų atliekų yra tinkamos antriniam panaudojimui arba galėtų būti perdirbamos, tačiau, deja, atgula parkų žolynuose, upių pakrantėse” – pasakojo K. Sargūnas.

Anot organizatorių, žmonės šiemet ypatingai bus raginami burtis tvarkant ne tik mieste esančius taškus, tačiau ir už gyvenviečių ribų esančias apleistas teritorijas: vandens telkinių pakrantes, pakeles, pamiškes ir kt.

Visų tvarkomų taškų Lietuvoje sąrašą akcijos organizatoriai paskelbs jau kitą savaitę, balandžio mėnesio pradžioje.

Rengiantis šių metų ,,Darom” akcijai, organizatoriams aktyviai talkina: Lietuvos savivaldybės, Generalinė miškų urėdija, regioniniai atliekų tvarkymo centrai, Aplinkos ministerija ir daugelis kitų.

Aplinkos švarinimo akcija ,,Darom” Lietuvoje startavo 2008 m. gegužę, po sėkmingos tokio tipo akcijos Estijoje. Per keletą metų Baltijos šalyse užgimusi iniciatyva peraugo į tarptautinį judėjimą ir šiuo metu vienija jau per 100 šalių. Šiuo metu ,,Darom global” yra bene didžiausia globali akcija pasaulyje.

Lietuvoje akcija ,,Darom” vos per keletą metų peraugo į tradicinę nacionalinę akciją. Per visą akcijos gyvavimo laikotarpį Lietuvoje surinkta 25 000 tonų atliekų. Per ketverius metus akcijose dalyvavo daugiau nei 300 tūkstančių lietuvių.